Konkurent
Инекс

Свят

Учените откриха огромна пещера, където са се разиграли събития от Стария Завет

2019-06-12 06:50 466 0

Учените откриха огромна пещера, където са се разиграли събития от Стария Завет

Предполага се, че именно там жената на Лот е била превърната в солен стълб заради любопитството си

Библията разказва, че бягайки от унищожените градове Содом и Гомор семейството на праведника Лот не трябвало да се оглежда в никакъв случай.

В древните предания е записано как всички изпълнили това изискване, само любопитната жена на Лот нарушила строгия завет и се обърнала назад. Тя била веднага наказана за непослушанието си и се превърнала в стълб от сол.

Сега учените смятат, че тази библейска драма може би се е разиграла именно в пещерата Малхалм в Израел. 

Но освен със старозаветните събития, това място е популярно и с това, че пещерата Малхам вече се смята за най-дългата солена пещера в света. По-рано този рекорд принадлеже на една от пещерите в Техеран. 

Заедно с международна група доброволци учени от Еврейския университет в Йерусалим са провели измерване на пещарата Малхам и са изяснили, че нейните вътрешни коридори се разпростират на на 5, 5 километра, както се е смятало по-рано, а на почти 11.

"Това не само е най-дългата солена пещера в света, но и единствената по рода си, която се простира на повече от 10 км", разкрива един от учените.

За изследването и измерването на пещерата и всичките й проходи и коридори са отишли 1500 работни дни.

В комплекса на пещерата Малхам има над сто подземни камери, както и 10-километров лабиринт, който излиза на Мъртво море. Смята се, че именно по него са успели да преминат Лот и неговото семейство. 

blitz.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Забраниха простирането на гащи в Рим, а в Тоскана носенето на секси облекло
2019-08-19 15:50
13 0
Простирането на бельо, видно от улицата, вече е забранено в Рим. СНИМКА: Авторът   Уринирането на пътя може да ви струва глоба от 3333 евро Който е бил…

В САЩ разсекретиха разузнавателния доклад за аварията в Чернобил
2019-08-19 14:20
72 0
Разузнаването предполага, че всички, които са били в епицентъра на експлозията, са загинали веднага или са получили дози радиация, несъвместими с живота В САЩ разсекретиха…

Мъж превозва в кола мъртвата си съпруга, децата - на задната седалка
2019-08-19 12:50
698 0
Тялото на съпругата му е намерено в куфар в багажника на автомобила им. Снимка Pixabay  Французин е арестуван, след като тялото на съпругата му е…

Eзерото Туз стана розово
2019-08-19 11:20
105 0
Езерото Туз, второто по големина в Турция, се оцвети в розово, превръщайки се във впечатляваща гледка за туристите, съобщава турската частна телевизия НТВ. Необичайният цвят…

актуален брой на вестник Конкурент