Konkurent
Инекс

Свят

Учените откриха огромна пещера, където са се разиграли събития от Стария Завет

2019-06-12 06:50 424 0

Учените откриха огромна пещера, където са се разиграли събития от Стария Завет

Предполага се, че именно там жената на Лот е била превърната в солен стълб заради любопитството си

Библията разказва, че бягайки от унищожените градове Содом и Гомор семейството на праведника Лот не трябвало да се оглежда в никакъв случай.

В древните предания е записано как всички изпълнили това изискване, само любопитната жена на Лот нарушила строгия завет и се обърнала назад. Тя била веднага наказана за непослушанието си и се превърнала в стълб от сол.

Сега учените смятат, че тази библейска драма може би се е разиграла именно в пещерата Малхалм в Израел. 

Но освен със старозаветните събития, това място е популярно и с това, че пещерата Малхам вече се смята за най-дългата солена пещера в света. По-рано този рекорд принадлеже на една от пещерите в Техеран. 

Заедно с международна група доброволци учени от Еврейския университет в Йерусалим са провели измерване на пещарата Малхам и са изяснили, че нейните вътрешни коридори се разпростират на на 5, 5 километра, както се е смятало по-рано, а на почти 11.

"Това не само е най-дългата солена пещера в света, но и единствената по рода си, която се простира на повече от 10 км", разкрива един от учените.

За изследването и измерването на пещерата и всичките й проходи и коридори са отишли 1500 работни дни.

В комплекса на пещерата Малхам има над сто подземни камери, както и 10-километров лабиринт, който излиза на Мъртво море. Смята се, че именно по него са успели да преминат Лот и неговото семейство. 

blitz.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
2019-06-18 15:50
37 0
  Новият конфликт около Иран след мистериозните инциденти с пламтящите танкери в Оманския залив се разгаря като подпален петрол. В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху…

Малък кит доплува до турист, за да го погали (ВИДЕО)
2019-06-18 14:20
74 0
Кристиан Милър бил на експедиция до лагуната Сан Игнасио (Мексико), когато се срещнал с китове. Любопитните сиви китове доплували до лодката му, съобщава "Дейли Мейл".…

Най-малко 12 жертви и над 134 ранени при земетресението в . . . (Снимки)
2019-06-18 12:50
103 0
  Най-малко 12 души са загинали и 134 са били ранени по последни данни при силното земетресение в Китай вчера, съобщиха днес държавни медии, цитирани…

Бившият египетски президент почина в съда
2019-06-18 11:20
91 0
Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съда, предаде БТА.  Той припаднал след съдебно заседание и починал. Морси, водеща фигура на движението "Мюсюлмански братя", беше свален…

актуален брой на вестник Конкурент