Спорт

Цветан Орлов: Тръгвам на колопоход до Холандия ИНТЕРВЮ

  08.06.2019 13:52             
Цветан Орлов: Тръгвам на колопоход до Холандия ИНТЕРВЮ

Цветан Орлов е на 54 години от Козлодуй, обича спорта и поддържа духа си чрез спорт и добро настроение. Тръгва на колопоход до Холандия, което е поводът за това интервю.

Каква е целта на похода  Ви, чрез колоездене  от Козлодуй до Холандия и Амстердам ?  Казват, че животът започвал на 40 или че 60 е "новото 50" - но каква е истината? Коя е най-добрата възраст за колоездене ?

Обичам спорта, обичам колоезденето, защото спорта е здраве ! От две три години съм си поставил цел да извърша този поход, чрез колоездене до Холандия, защото спорта е много хубаво нещо и вече навлизам в най-хубавата възраст –  мъдростта…. Важно нещо е, че когато  искаш да постигнеш целите си,    трябва да ги направиш навреме…да не отлагаш желанията си и да не  закъсняваш.

Идеята ми е да отида в  Холандия - страната на лалетата и на колелетата, в Амстердам - това е много хубаво нещо, защото там всички спортуват и карат колелета.

На 12 юни, може би ще бъда в Амстердам през нощта, ще пия кафе, ще си направя тоалета и на другия ден ще тръгна на обратната страна….

Обичам нашата страна, обичам жена си и за това ще се прибера обратно, иначе щях да пътувам само в една страна.

Как поддържаш спортния си дух?

 Поддържам спортния си дух със спорт и добри мисли, защото духът е живот . Спорта е хубаво нещо и ако можем всички да спортуваме ще е много чудесно….

Как ще пътуваш до Холандия – с група или индивидуално ще колоездиш? Имате ли определен предварителен маршрут?

Ще пътувам индивидуално, защото ми бе необходимо да отморя и да презаредя  хардиска……Маршрута ми е индивидуален, моя импровизация  - може да спря след 100-200 км, в зависимост от пътя и в зависимост от деня – както ми тръгне от сутринта…

Колко седмици ще продължи  похода Ви чрез колоездене? Колко километра на ден ще изминавате с велосипеда си?

Мислех да пътувам  десет дни, но да не се натоварвам – може би ще бъда две седмици, като  всеки ден ще изминавам с велосипеда  по 150-200 км на ден. Разстоянието не е малко – 2500 км., ако сгреша може да станат и 3000 км.

Пътувал  ли  сте  друг път на такъв дълъг маршрут с велосипед?

Пътувал съм до морето - Кранево – не виждам умора и проблеми – всичко е ОК! Трябва да спортуваме – такта се чувстваме по добри и работоспособни. Младия дух е още в мен. Въпреки това човек се уморява на такъв дълъг път. Ще ползвате ли някакви хранителни добавки като витамини. Ще ползвам добавки като витамини, магнезии, цинг, калции, защото човека е човек, а не машина и организъма трябва да се подкрепи, но всичко, което е позволено, без химични вещества. Поддържам си духа и настроението, защото то е живота ми.

Тренирате ли преди заминаването на дълъг път чрез колоездене ?

Да, тренирам чрез всякакъв вид спорт и колоездене, което е моя формула  на живот. Бих се радвал, ако видя из козлодуйските улици повече млади хора да колоездят.

Какви са Ви правилата, като велосипедист по време на дългия път?

Правилата трябва да се спазват, за да сме равноправни с Европейския съюз и ще спазя всички необходими правила, като с сложа, каска, жилетка, отразителни знаци, които са необходими за колоезденето ми на дългия  път. Топлата вода е измислена – няма ние да я измислим…

А какви са задълженията Ви по време на път с велосипед?

Едно от важното ми задължение е да се прибера жив и здрав на родна земя  и ще спазя всички задължения, които са необходими за велосипедистите по време на колоездене.

Каква марка е вашия велосипед с който ще извършите колопохода ?

Марката е  „Крос” – залагам на българското, която марка е произведена в  гр.Монтана – велосипеда на северозападна България. Искам да докажа на младите момчета, че и с нашата марка велосипед „Крос” може да направя колоездене до друга държава на дълъг път и да залагаме на нашето родно производство. Да се надявам, че няма да  имам никакъв проблем с велосипеда, защото  мисля позитивно и искам да ми се случат само хубави неща по време на дългия път  с велосипед.

 Защо в Холандия почти всички хора предпочитат да карат  колелета ?

Холандия е европейска държава с най-голям процент на велосипедистите. Причините са културно-исторически, разказва материал на Би Би Си. Още преди Втората световна война пътуванията в Холандия на по-кратки разстояния са се извършвали предимно с велосипед. През 50-те и 60-те години обаче страната става подвластна на световната автомобилна инвазия. За да направят карането на колело по-безопасно, холандците изграждат обширна мрежа от пътища за колоездене с гладка повърхност, подходящи пътни знаци и светлини. В много градове тези пътища днес са напълно разделени от моторния трафик. На места дори могат да се видят знаци, които показват велосипедист с автомобил зад него и на които пише "Велосипедна улица. Автомобилите са гости". Държавата подсигурява и обучения за каране на колело. Те са част от избираемия учебен план на холандските училища. Всички училища в Холандия разполагат с места за поставяне на велосипеди. Паркинги за колелета има и пред холандски болници и други институции. Както и на открито пред блоковете, където са изградени специални съоръжения за хората, живеещи в апартаменти.

Ще благодарите ли на някого за нещо ?

Да, изказвам благодарност на хората , които не са малко – това е много яко, защото някои ми казват, че съм луд за това, че ще пътувам с велосипед на такъв дълъг път. Но все пак, някой път се налага човек да е луд … в добрия смисъл на думата го казвам това. „Луд умора – няма”, но ако има такива  „луди”  в такава посока – ще е много добре – да се наблегне на спорт и по-точно за младите хора. Трябва младите хора да спортувам непрекъснато, да не са капсоловани само пред телефоните и компютрите, а да спортуват, защото аз съм на 54 г. и имам желание да спортувам.

Тоя колопоход го правя в чест на града и на кмета на община Козлодуй госпожа Маринела Николова, защото кмета ми дава много силен заряд. Зарядът е това, което виждам, че прави за града и за нашите съграждани. Тази жена иска града ни да заприлича на европейски град и нейния заряд ме накара да видя аз дали ще мога да извърша този колопоход, със собствени средства - моя мечта от три година.

Автор: Румяна Георгиева