Konkurent
Инекс

Здраве

7 ранни сигнала за карцином на дебелото черво

2019-06-10 04:00 1290 0

7 ранни сигнала за карцином на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е лечим, ако се хване на време. Въпреки това е третият най-често срещан карцином и при двата пола.

Ако сме наясно с рисковите факторите, както и с ранните симптоми на тази болест, то много по-бързо ще може да се започне лечение и превенция, ако се наложат.

Рискови фактори за карцином на дебелото черво

- Наднормено тегло – то спомага да развитието на този вид карцином и при жени, и при мъже

- Физическа неактивност – колкото повече се движите, толкова повече намалявате риска от рак на дебелото черво. Регулярните упражнения ще държат сърцето и тялото ви здрави.

- Диета – Хранителните режими, които са богати на фибри, хапването на повече зеленчуци и пълнозърнести храни доказано помагат за здравето на дебелото черво. Намалете червеното месо и колбасите.

- Алкохол – доста проучвания твърдят, че увеличената консумация на спиртни напитки усилва риска от рак на карцином на дебелото черво, особено при господата.

Ако имате случай на карцином в семейството, вие сте изложени на по-висок риск и трябва да вземете превантивни мерки, за да поддържате тялото си здраво.

Симптоми на карцином на дебелото черво

1. Кръв в изпражненията или кървене от ректума

2. Необяснима загуба на тегло

3. Подуване, болка или крампи в коремната област

4. Постоянна отпадналост и умора

5. Редуване на изпражненията в рамките на няколко дни – от диария до запек, както и прекалено тънки изпражнения

6. Чувството, че още ви се ходи по голяма нужда, въпреки че току-що сте се изходили

7. Жълтеница

Инфекциите, хемороидите или Синдром на раздразненото дебело черво може да причини подобни симптоми, затова не пропускайте визитата при доктора. Това е първа стъпка от превенцията.

mila.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
7 причини за металния вкус в устата
2019-08-25 04:00
202 0
Няма човек, който да не е усещал вкуса на стотинки в устата си. Това състояние колкото е често срещано, толкова може и да е индикация…

Алкохолът е полезен за мозъка, ето кога
2019-08-24 04:00
319 0
В това изследване ние показахме, за първи път в света, че ниски дози алкохол имат потенциала да са полезни за мозъчното здраве Ново изследване откри,…

Какво се случва с тялото, ако спим по 8 часа всеки ден
2019-08-23 04:00
408 0
Проучване показва, че редовното спане в продължение на 8 часа всъщност не е лукс, а съществена част от здравословните ни навици. Липсата на часове за…

Чесън под възглавницата - решение на много проблеми
2019-08-22 04:00
688 0
Само една скилидка чесън, която да сложите под възглавница през нощта, може да реши много здравословни проблеми. От древни времена предците ни са използвали този метод и…

актуален брой на вестник Конкурент