Konkurent
Инекс

Здраве

7 ранни сигнала за карцином на дебелото черво

2019-06-10 04:00 1338 0

7 ранни сигнала за карцином на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е лечим, ако се хване на време. Въпреки това е третият най-често срещан карцином и при двата пола.

Ако сме наясно с рисковите факторите, както и с ранните симптоми на тази болест, то много по-бързо ще може да се започне лечение и превенция, ако се наложат.

Рискови фактори за карцином на дебелото черво

- Наднормено тегло – то спомага да развитието на този вид карцином и при жени, и при мъже

- Физическа неактивност – колкото повече се движите, толкова повече намалявате риска от рак на дебелото черво. Регулярните упражнения ще държат сърцето и тялото ви здрави.

- Диета – Хранителните режими, които са богати на фибри, хапването на повече зеленчуци и пълнозърнести храни доказано помагат за здравето на дебелото черво. Намалете червеното месо и колбасите.

- Алкохол – доста проучвания твърдят, че увеличената консумация на спиртни напитки усилва риска от рак на карцином на дебелото черво, особено при господата.

Ако имате случай на карцином в семейството, вие сте изложени на по-висок риск и трябва да вземете превантивни мерки, за да поддържате тялото си здраво.

Симптоми на карцином на дебелото черво

1. Кръв в изпражненията или кървене от ректума

2. Необяснима загуба на тегло

3. Подуване, болка или крампи в коремната област

4. Постоянна отпадналост и умора

5. Редуване на изпражненията в рамките на няколко дни – от диария до запек, както и прекалено тънки изпражнения

6. Чувството, че още ви се ходи по голяма нужда, въпреки че току-що сте се изходили

7. Жълтеница

Инфекциите, хемороидите или Синдром на раздразненото дебело черво може да причини подобни симптоми, затова не пропускайте визитата при доктора. Това е първа стъпка от превенцията.

mila.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
5 навика, които намаляват риска от рак на гърдата
2019-10-20 04:00
212 0
Всички знаем едно нещо за рака: това е най-коварната болест. И един от най-честите видове карцином е този на гърдата. Той е и един от…

Защо не трябва да отслабваме бързо
2019-10-19 04:00
564 0
Ипократис Пападимитракос е един от най-търсените диетолози у нас, помогнал на стотици хора да поддържат здравословно тегло. Всеки ден поне един от неговите клиенти му…

Ранни симптоми за карцином на белия дроб
2019-10-18 04:00
810 0
Макар да се вярва, че тютюнопушенето увеличава риска от карцином на белия дроб, замърсеният въздух, професии, които са изложени на радиация и други фактори може…

Десетте правила на правилното хранене
2019-10-17 04:00
448 0
Хармоничната връзка с храната, също както и любовните отношенията, може да ни донесе много удоволствие и ползи. Предлагаме ви няколко начина да внесете баланс в…

актуален брой на вестник Конкурент