Здраве

Откажете цигарите със... сода

  27.05.2019 13:59             
Откажете цигарите със... сода

Пушенето е един от най-големите пороци на човечеството. Все по-голям брой хора обаче се опитват да водят здравословен начин на живот, да се хранят правилно и да посещават редовно фитнес залите.

Никотинова зависимост 

Никотинът предизвиква истинска зависимост, която влияе негативно на здравето и провокира множество заболявания. В момента в тютюневия бизнес се въртят огромни суми, затова корпорациите, участващи в производството на цигари, се борят да запазят клиентите си.

В действителност, рядко се среща пушач, който никога не се е опитвал да се откаже от този лош навик поне веднъж в живота си.

Има специална поговорка, която напълно олицетворява цялата вреда от тютюнопушенето: "Пушачът вдишва удоволствие и издишва здравето." Тютюнът е наистина много вреден, защото причинява рак на белия дроб, туберкулоза и общо намаляване на имунитета.

За съжаление, въпреки всички странични ефекти, много малък брой хора наистина са наясно с тях и започват да се борят със себе си, за да се откажат от цигарите. Вече е научно доказано, че проблемът с тютюнопушенето е предимно психологически, а не физически.

Днес ще ви разкажем за един много ефикасен начин да откажете цигарите с помощта на... сода бикарбонат.

Принципът на содата бикарбонат

Содата не е панацея, която ще реши напълно проблема ви с пушенето. Въпреки това, тя може да действа като ефективен допълнителен инструмент при борбата с тютюневите изделия.

Ако се използва с правилната диета, редовните упражнения и воля, тогава резултатът няма да отнеме много време.

Всъщност всичко е съвсем просто. Когато натриевият бикарбонат влезе в организма, започва да се появява химическа реакция, която неутрализира киселината. Помага за нормализиране на киселинно-алкалния баланс в организма. Тъй като в цигарите има вредни киселини, содата спомага за неутрализирането им. Така вкусът на тютюна започва да се променя, което води до по-нататъшно отвращение към цигарите. 

Ефектът на содата върху тютюнопушенето

В допълнение към отвращението към тютюневите изделия, содата има и друг ефект върху тялото: Понижава текущото ниво на никотин в кръвта, почиства го; стимулира бъбреците; причинява гадене и повръщане при нов опит за тютюнопушене.

Тъй като тялото се изчиства от вредни вещества,  съдовата система започва активно да разпределя кислорода в тялото, подобрява се състоянието на тялото и цвета на кожата. Така че използването на сода в борбата с тютюнопушенето наистина помага.

Най-популярният вариант за използване на сода бикарбонат при отказ от пушене е да плакнете устата със специален разтвор. Този метод може да използвате при много силно желание да запалите една цигара.

За да приготвите разтвора, трябва да вземете чаша топла вода и да разтворите в нея една супена лъжица сода. Плакнете устата си с тази вода няколко пъти на ден. Освен всичко, така ще почистите устната кухина. 

Трябва да сте търпеливи. За да се постигнат резултати, ще са необходими много усилия - първите признаци на успех ще дойдат само след няколко месеца./zdrave.to