Здраве

6 ежедневни продукта, които увреждат хормоналната система

  27.05.2019 13:55             
6 ежедневни продукта, които увреждат хормоналната система

Хормоните са специални вещества, които се произвеждат от организма за регулиране на някои вътрешни процеси.

Когато този процес е прекъснат, здравословното състояние на човек се влошава и съществува риск от сериозни заболявания.

Оказва се, че причината за тези проблеми може да бъде храна.

Съществуват 6 продукта, които консумираме ежедневно и могат да предизвикат хормонален дисбаланс.

Кафе

Тази напитката стимулира производството на кортизол - хормон на стреса. Като правило, максималното количество на този хормон в кръвта се произвежда сутрин, а до вечерта постепенно намалява. Но когато започнете да пиете много кафе, естествените ритми се нарушават.

Това причинява нарушения на съня, скокове на кръвната захар, по-бавен метаболизъм, понижен имунитет, депресивни състояния. За да избегнете подобни проблеми, ограничете консумацията на кафе в нормални количества.

Захар

Тялото се нуждае от захар (или по-скоро глюкоза) като енергиен източник. Глюкозата се транспортира от кръвта към клетките, използвайки хормоналния инсулин. Когато човек има прекалено много захар, тялото започва да произвежда излишно количество инсулин.

В резултат на това клетките развиват резистентност  към нея. Те вече не приемат глюкозата и тя остава в кръвта. Това води до развитие на диабет тип 2, който често е придружен от затлъстяване и често уриниране. 

Въглехидратна храна

Когато човек консумира въглехидратни храни, тялото му произвежда серотонин -  хормонът на щастието. Не е изненадващо, че на човек му се приисква да изяде нещо такова, когато е под стрес.

По този начин започва да се злоупотребява с въглехидратите, създавайки сериозни енергийни колебания в тялото. В резултат на това има скокове в нивата на кръвната захар и риска от развитие на диабет.

Месо

В животновъдството се използват активно хормонални препарати за бързия растеж на добитъка. През 1999 г. е проведено проучване, по време на което е доказано, че тези хормони влияят неблагоприятно върху здравето на животните. Как те влияят на човешкото тяло не е изяснено. Но експертите настояват да се сведе до минимум консумацията на месо, тъй като в дългосрочен план може да предизвика сериозен хормонален дисбаланс в организма. 

Соя

Соята е богата на фитоестрогени - растителни аналози на женските полови хормони. Ако жената редовно консумира този продукт в продължение на три месеца, тогава нивото на прогестерон може значително да надвиши нормата, което ще се отрази неблагоприятно на репродуктивната система и щитовидната жлеза.

Соята е противопоказана и за мъжете, тъй като фитоестрогените могат да блокират нормалното производство на тестостерон.

Алкохол

Алкохолът създава хаос в тялото ви.  Най-вече засяга производството на инсулин. Но също така може сериозно да наруши производството на половите хормони. Алкохолът може да дисбалансира хормони като серотонин и кортизол, което води до депресивни състояния./zdrave.to