Свят

SpaceX с над 1 млрд. долара печалба от началото на годината

  27.05.2019 11:51             
SpaceX с над 1 млрд. долара печалба от началото на годината

Проектът Starlink ще включва общо 11 943, 60 от които бяха изстреляни по-рано тази седмица.

Технологичният гигант SpaceX, собственост на Илън Мъск, е събрал над 1 млрд. долара с цел да покрие разходите по изстрелването на интернет сателитите, предават от CNBC.

Събраните средства са ключови за компанията след като този четвъртък бяха изстреляни 60 малки сателита, част от проекта Starlink, който ще включва 11 943 сателита, обикалящи ниската земна орбита, подобно на съзвездие. Затова и SpaceX продължава да събира средства, а доказателство са документите, които сочат, че през януари търсените капиталови вложения са били 500 млн. долара, а през април – 400 млн. долара. В петък стана ясно, че компанията на Илън Мъск е успяла да привлече повече от очакваното, а именно цели 1.02 млрд. долара от началото на годината. Самият Мъск пък се превърна в най-скъпо платеният ръководител на американска компания.

Миналата седмица шефът на SpaceX потвърди, че вече има достатъчно капитал, за да се стигне до операционно ниво за Starlink. Отделно той поясни, че този проект ще служи за набирането на средства, с които в бъдеще да се създават все по-добри ракети и космически кораби. „Може да използваме средствата от Starlink, за да финансираме Starship“, допълни Мъск, цитиран от CNBC. Вторият проект ще послужи, за да се изпратят хора на Марс само след няколко години. По думите на шефа на SpaceX първоначалните приходи от интернет сателитите ще са около 3 млрд. долара на година, макар и да има потенциал за около 30 млрд. годишно. „Общите приходи от интернет свързаността в света са около 1 трилион долара и смятаме, че може би ще имаме достъп до около 3% от тях“, коментира още Мъск. Допълнителното финансиране ще дойде и от Tesla, събрала 2.7 млрд. долара от предлагане на акции и бондове.

монитор