Свят

"Чернобил“ е сериалът с най-висок рейтинг в историята

  27.05.2019 10:22             
\

За три епизода време мини-сериалът на НВО „Чернобил“ успя да се изкачи на върха на стълбицата на поредици с най-висок рейтинг в телевизионната история.

Продукцията, която ни припомня за ядрената катастрофа от преди 33 години, надмина дори „Игра на тронове“ и в „Обувките на Сатаната“ с впечатляващ рейтинг - 9, 7 от 10.

Поредицата е оригинална продукция на HBO, в партньорство със SKY, и стартира на 7 май. Сюжетът проследява опитите на смелите мъже и жени, които правят лични жертви, за да минимализират последиците от катастрофата, застрашила цяла Европа през 1986 г.

Водещите роли в мини-сериала са поверени на Стелан Скарсгард („Добрият Уил Хънтинг“), Емили Уотсън (номинирана за „Оскар“ за „Хилари и Джаки“) и Джаред Харис (номинаран за „Еми“ за „Момчетата от Медисън авеню“).

Харис влиза в ролята на академик Валерий Легасов, виден съветски ядрен физик, а Уотсън блесна като негова колежка от Минск. Като част от екипа за спешно реагиране, той е един от първите, които си дават сметка за мащаба на бедствието.

Скарсгард слага костюма на съветския вицепремиер Борис Щербина, който е назначен от Кремъл да ръководи правителствената комисия за Чернобил, сформирана часове след инцидента.

Екипът зад камера също е впечатляващ. Сценарият на „Чернобил“ е дело на Крейг Мазин („Снежанка и ловецът“), който е и изпълнителен продуцент на сериала, заедно с Каролин Щраус („Игра на тронове“) и Джейн Федърстоун („Broadchurch“). Режисьор е Йохан Рен („В обувките на Сатаната“

монитор