Свят

"Ведомости": Малко е вероятно Москва да пусне украинските моряци дори по искане на ООН

  27.05.2019 09:33             
\

 

Твърдата реакция на Москва срещу искането на Международния трибунал на ООН по морско право намалява възможностите за постепенно отслабване на напрежението около Крим и подобряване на отношенията с Украйна, пише "Ведомости" в редакционен коментар.

В събота трибуналът постанови Русия да освободи трите украински кораба и 24-мата украински моряци, задържани миналата година при инцидента в Керченския проток. Спазването на това решение "може да е първи сигнал от руските власти, че наистина са готови да сложат край на конфликта в Украйна", заяви новият украински президент Володимир Зеленски.

"Така Русия може да направи стъпка към деблокиране на преговорите и решаване на създадените от нея проблеми по цивилизован начин. Ще видим кой път ще бъде избран в Кремъл", цитира вестникът пост на Зеленски във Фейсбук, предаде БТА.

Руската дипломация заяви по-рано, че процедурите от Конвенцията на ООН по морско право са неприложими към инцидента в Керченския проток. Москва напомни, че според нея украинците не са спазили "руския закон за корабоплаване в района". Киев твърди, че е уведомил Русия за маршрута на корабите си в близост до Керченския проток, и обвинява руснаците в нарушение на международното право.

Според експерти на "Ведомости" има твърде малка вероятност украинските моряци да бъдат освободени дори и след решението на Международния трибунал.

Темата бе пазена в резерв като стъпка на добра воля от страна на Русия към новия президент на Украйна, който да смекчи риториката на Киев, смята руският политолог Евгений Минченко. Риториката на Зеленски обаче е "още по-радикална от тази на бившия украински лидер Петро Порошенко. Естествено идва въпросът за какво да го поощряваме", казва той.

Проблемът не е правен, а политически - затова решението на Русия ще бъде сигнал и за Киев, и за Запада, смята наблюдателят Андрей Кортунов.

Той изразява надежда "сигналът да е положителен, да бъде проявена известна гъвкавост и променена - позицията на Русия". Гаранции обаче няма - "вече се убедихме, че руската страна не се кани да дава аванси на новото украинско ръководство", констатира експертът пред "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Ако Зеленски настоява да се поддържат антируските санкции и продължи курса на Порошенко, той може да изгуби избиратели преди наближаващите предсрочни избори за Върховна рада. Москва няма да направи на Зеленски "предизборен подарък", смята украинският коментатор Вадим Карасьов.

Това не би било изгодно за руския президент Владимир Путин - "да пусне моряците, а срещу какво? Москва сега има изгода електоратът в Южна и Източна Украйна постепенно да се разочарова от Зеленски, а гласовете да се преливат към проруски политици", обяснява Карасьов.

24часа