България

Четири версии за авиокатастрофата с две жертви край Ихтиман

  27.05.2019 09:26             
Четири версии за авиокатастрофата с две жертви край Ихтиман

Работи се по четири версии при разследването на инцидента с падналия самолет край Ихтиман - технически отказ, лошо време, влошаване на здравословното състояние на пилота или пилотска грешка. 

Малкият двуместен самолет е бил пилотиран от мъжа, който загина. По първоначални данни, след като набрана височина, машината започва да се върти неконтролируемо към земята. Пада и се самозапалва.

Директорът на специализираното звено за разследване на авиационни събития към Министерството на транспорта Христо Христов обясни пред Нова телевизия, че рано да се посочи причината за инцидента.

Според разкази на очевидци, след излитането в 11.20 часа, са видели самолета в наборна височина около 60-80 метра, започнал е маньовър наляво и се срива.

"Вчера по време на инцидента бях в градината и видях, че този самолет лети много високо. Даже мисля, че и в събота беше тук, но летеше много високо", каза кметът на село Черньово Маргарита Каймакчийска.

Митева обяви, че жителите на село Черньово са подали жалба за шума от самолетите. „Това летище съществува от 10 години. В началото се обучаваха за летци и беше много пумно. След това се обучаваха парашутисти. Тази година няма много самолети. Летят повече събота и неделя. Шумът обаче много пречи на хората. Ние сме писали жалби, но ни отговориха, че шумът е в рамките на нормалното”, каза тя.

По думите й това не е първият инцидент в общината. „Преди години самолет беше паднал в житата, но нямаше жертви”, сподели Каймакчийска.

„Летището се намира на по-малко от 2 км и е нормално шумът да пречи на спокойствието на жителите на село Черньово”, каза заместник-кметът на Община Ихтиман Даниела Митева.

"Летището е частен имот и има наематели, но не мога да конкретизирам фирмата наемател. Не знам от колко години е наемател и как се стопанисва самото летище. В момента виждам, че има само един летателен самолет. Изключително притеснително е, че последните инциденти са прецедент. Надявам се разследващите органи да излязат с компетентно решение и ще се разбере каква е причината за вчерашния инцидент”, добави тя.

24часа