Събития

Шествие премина по улиците на Белоградчик

  24.05.2019 15:04             
Шествие премина по улиците на Белоградчик

Празнично шествие по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура, бе организирано от община Белоградчик, културните институти и учебните заведения в града. Водено от духов оркестър и под звуците на химна „Върви народе, възродени“ то премина по централната улица на града и достигна площад „Възраждане”. Гости на празника бяха и чуждестранни екскурзианти.

Кметът на общината Борис Николов се обърна към участниците в празника с думите: „Няма друг празник в календара ни, който така силно да ни обединява! Защото всеки от нас носи Деня на Светите братя Кирил и Методий в сърцето си – там, където пази най-свидна обич към родители, към първия учител, към първите написани букви, към първите уроци от буквара”. И добави: „По случай светлия празник пожелавам на всички културни и просветни дейци здраве, творчески успехи, самочувствие, висок професионализъм и вдъхновение! Нека да бъдем с високо вдигнати глави, да бъдем горди с миналото си и да вървим уверено напред! Иска ми да отдадем дължимото на всички дейци от духовната сфера дали през годините за своя принос за нейното утвърждаване. Бъдете здрави, запазете вдъхновението, енергията и дръзновението, с коите градите устоите на българщината.“

В празничната културна програма участваха танцови формации от Школа по народни танци и клуб „Аеробика“ към Детски комплекс, мъжки камерен хор „Белоградчик“, вокално-инструментална група „Чаровни години“ и ВИГ „Феникс“ към Народно читалище „Развитие – 1893г.” и фолклорна група „Пей сърце“ към Клуб на пенсионера „Мадона“. Честта да завърши празничната програма се падна на танцова формация „Рамонда“ към Младежкия дом в града.