Събития

Пъстро шествие прекоси видинските улици на 24 май СНИМКИ

  24.05.2019 14:15             
Пъстро шествие прекоси видинските улици на 24 май СНИМКИ

Традиционното шествие, което Общината организира по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, тръгна от СУ „Цар Симеон Велики“ и се отправи към откритата сцена при Художествената галерия „Никола Петров“. Тържествената церемония започна с изпълнение на химна „Върви, народе възродени” от духовия оркестър на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и рецитиране на стихотворения от първокласничката Никол Башлийска и второкласника Христо Атанасов от СУ „Петко Рачов Славейков“.

Пред събралите се стотици граждани слово по случай 24 май произнесе кметът на Видин Огнян Ценков.  „Това е ден, който докосва сърцето на всеки истински българин. В който възхваляваме безценното дело на светите братя Кирил и Методий, озарило със светлина пътя на нашия народ през вековете. Защото благодарение на писменото слово българският народ съхранява своята духовна сила и изгражда своята държавност. Историята отрежда заслужено място на двамата велики българи и на тяхното дело, което поставя своя знак не само върху съдбата на нашия народ, но и на останалите славяни. Със създаването на българската азбука и на писмеността се дава силен тласък в развитието на културата и науката и в укрепването на държавата ни. Българите имат самочувствието да вървят наравно с останалите народи“ – каза Ценков. Той отбеляза, че Видин е град, който се гордее със своите будни и напредничави хора, жадни за просвета, почитатели на изкуствата, отворени към новото и свързани с културата на десетките други европейски народи по поречието на Дунав. Кметът подчерта, че Общината ще продължава да прави всичко възможно, за да осигурява необходимите условия за работа и обучение в детските градини и училищата и за развитие на културните институти. „Отварят се нови перспективи за обучение и реализация – филиалът на Русенския университет приключва третата си академична година с 435 студенти; по европейски проекти се подобрява образователната инфраструктура в редица училища; създават се все по-добри условия в детските градини; силен е фокусът върху бъдещето на културните институти, като в момента усилено се реставрира сградата на Драматичния театър; предстои възстановяването на Синагогата в културен център „Жул Паскин“ и финансирането вече е осигурено с европейски средства и със съдействието на Правителството; стартира кампания за възраждането на Младежкия дом; културният календар на Община Видин е наситен със събития от регионален, национален и международен характер – фестивалите, които организираме през летния сезон оживяват града ни и го превръщат в привлекателно място за гости и туристи отблизо и далеч“ – подчерта в словото си Огнян Ценков и пожела на видинчани да отпразнуват 24 май, изпълнени с чувство на признателност към предците си и с отговорност за бъдещето на своите деца.

Приветствия по повод празника поднесоха Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова и областният управител Албена Георгиева. Сред официалните гости на тържеството бяха още народният представител Владимир Тошев, председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков, заместник областните управители Анжело Методиев и Лъчезар Попиванов, заместник-кметовете на Община Видин Венци Пасков и инж. Цветан Асенов.

Празникът завърши с празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав”, детски танцов състав и фолклорен ансамбъл „Цвят“ при Народно читалище „Цвят“.

Кои получиха наградите на Община Видин - очаквайте подробности