България

Събориха незаконната къща над пропадналия скат във Варна

  24.05.2019 12:05             
Събориха незаконната къща над пропадналия скат във Варна

Багер срина снощи незаконната ромска постройка, вдигната своеволно във варненския квартал „Максуда“. По-рано бе обявено, че именно тя е вероятната причина за свлачището, което засипа със земна маса локалното платно на новия бул. „Васил Левски“.

Възрастно семейство и млади гурбетчии в Германия са собствениците на сградата на ул. „Сава” 53. Живеещите в къщата отказали да бъдат настанени в общинско жилище, съобщи кметът на район „Одесос“, Георги Недев.

„Къщата е почти безлюдна, тъй като синът и снахата са на гурбет в Германия, а възрастните им родители почти не обитават сградата. С частна жалба бе атакувано решението на ВАС, което отменя общинската наредба за събаряне. Живущите в къщата бяха предупредени и са изнесли покъщнината си“, обясни още кметът на района, на чиято територия е незаконно застроения имот.

Същото важи и за обитателите на останалите 20 незаконни къщи по ската, планирани да бъдат сринати от багерите. Последните няколко години над 200 незаконни обекта в „Максуда“ бяха премахнати. Както в района на ул. „Пеячевич“, така на пропадналия скат, под който преминава локалното платно на бул. „Левски“.

Според информация от местната администрация, тези къщи нямат канализация, а са на септични ями, чиято отпадна вода допълнително активира свлачищните процеси. Живущите в къщите си изхвърлят боклуците на ската, а децата им хвърлят камъни по преминаващите коли по булеварда.

„Започнали сме процедури за събаряне на къщата на ул. „Сава“ 53 още от 2018 година, но съдът отмени заповедта за предварително изпълнение. Затова до момента тя не бе съборена. Няма обаче да чакаме да слезе на локалното платно – влизаме още днес и действаме! Не сме в нарушение, защото става въпрос за спасяване на човешки животи“.

Това заяви във вчерашния следобед пък варненският кмет Иван Портних по повод свлечена земна маса на пътя и предстоящото събаряне на кацналите на ръба незаконни постройки. „Помните каква беше ромската махала преди 3 години, нали? Тази дивотия продължава – да се изхвърлят боклуци по ската, въпреки че съвсем скоро изчистихме десетки хиляди тона. И само след няколко месеца вече е същата кочина.

Затова всички тези незаконни постройки, ще паднат! Строим отгоре път, защото там не може да влезе нито полиция, нито пожарна. Правим сервизен път, слагаме ограда, за да не могат да се хвърлят боклуци, и залесяваме ската! За укрепването думата ще имат специалистите“, добави Портних.

Ето и хронологията за премахването на незаконната къща на ул. „Сава“-53, започнала на 8 март, 2018 г. с издадена заповед на кмета на район „Одесос“, на чиято територия се намира къщата, за премахването й.

На 16 април същата година е постъпила жалба от собственика Пламен Христов срещу заповедта и е образувано производство във Варненския административен съд. На 7 януари т.г. е постановено решение на Варненския административен съд, с което жалбата на Пламен Димитров е отхвърлена.

Това решение е обжалвано пред Върховен административен съд, а делото е насрочено за 20 януари, 2020 г. Седмица след получаване на решението кметът на район „Одесос“ е  поискал от Върховния административен съд допускане на предварително изпълнение на заповедта за събаряне на незаконната сграда, но на 13 май, т.г. 3-членен състав на Върховния административен съд със свое определение отхвърля искането.

В момента то се обжалва пред 5-членен състав на ВАС. Внесено е искане до съда за насрочване на делото за по-ранна дата, вместо посочената през 2020 година.

монитор