България

Беър Грилс влезе в матурата по английски

  24.05.2019 10:56             
Беър Грилс влезе в матурата по английски

Телевизионният водещ на научно-популярни предавания Беър Грилс и сготвената от него жаба при заснемането на един от филмите му в Рила през 2017 г. влязоха в упражненията за слушане в тазгодишната матура по английски език. Най-обсъжданата тема след изпита от зрелостниците пък се оказа сумата на глобата, която отнесе вечно оцеляващия авантюристът.

Общо 40 484 се явиха на матурата днес. За първи път най-много ученици бяха избрали да се явят на английски – 14 494. Голяма част от тях обаче не останаха доволни от изпита и смятат, че нивото му е твърде завишено. „След днеска се усъмних, че знам английски...“, „Официално си късам всички сертификати на Cambridge, IELTS и TOEFL“, „Супер сложната матура C2 ниво с неточна информация и отговори!“, гласяха само част от коментарите на зрелостниците във фейсбук, след като от образователното министерство публикуваха отговорите.

Учениците заляха с оплаквания страницата на просветното ведомство и дори замислят да се вдигнат на бунт. „Трябва официално писмо до МОН. Заедно с петицията. Тази матура трябва да се анулира!“, опита да организира един от потребителите всички явили се и недоволни зрелостници.

Вторият най-желан предмет бе биология и здравно образование, на който се явиха 10 441 абитуриенти. На трето място по избор сред зрелостниците пък бе географията. 5 682-ма трябваше да направят писмена разработка на тема „Характеристика на Северен централен регион“.

Зам.-образователният министър Таня Михайлова отбеляза, че подалите заявление за матурата по математика са повече спрямо предходната. „Макар и малко се наблюдава засилване на интереса към този предмет“, коментира тя при тегленето на варианта на изпита.

По време на матурата бяха анулирани само пет изпитни работи заради преписване. Трима от нарушилите правилата са полагали изпит по география и икономика в Ружинци, Петрич и Каварна. По един случай е регистриран в София и Самоков на изпитите по английски език и философски цикъл. Така преписвачите на тазгодишните матури стават общо 16, след като на изпита по български език и литература бяха залови 11 зрелостници.

монитор