Свят

Тази година Китай ще изстреля до осем нови сателита от системата „Бейдоу"

  24.05.2019 10:49             
Тази година Китай ще изстреля до осем нови сателита от системата „Бейдоу\

Тази година Китай ще изстреля шест до осем нови сателита от навигационната система Бейдоу, заявиха официални лица вчера по време на 10-та конференция за сателитната навигация в Китай.

Още два или три сателита ще бъдат пуснати през 2020 г., когато системата „Бейдоу-3" ще бъде изцяло завършена, каза директорът на китайското управление за спътникова навигация Жен Чънцин, съобщава Китайското национално радио.

Навигационната система „Бейдоу" ще служи за комуникация с кратки съобщения и оказване на международна помощ. Освен това ще предоставя сателитни услуги за Китай и района, добави Жен Чънцин.

„Бейдоу" е самостоятелно изградена и управлявана от Китай система за сателитна навигация. В момента тя има 38 сателита в орбита. Китай започна изграждането на „Бейдоу-3" през 2009 г. Основният ѝ етап бе завършен и тя заработи в края на 2018 г.

Китай има планове до 2035 г. да приключи с изграждането на национална система с висока точност за позициониране, навигация и определяне на времето на базата на „Бейдоу".блиц