България

Учителска криза за млади и мъже, 12 233 пенсионери преподават

  23.05.2019 15:28             
Учителска криза за млади и мъже, 12 233 пенсионери преподават

Министерството на образованието и науката инвестира в учителите, за да бъде подсигурена системата с креативни и можещи кадри. СНИМКА: Йордан Симeонов

 

липса на мъже преподаватели има в българските училища. А от наличните учителки почти половината са в края на кариерата си, тъй като минават 50-годишна възраст.

Такъв статистическият портрет на българските учители показват данните на образователното министерство.

Учителите, психолозите, педагогическите съветници, възпитатели и логопеди в системата на предучилищното и училищното образование са около 90 000. Това съобщи за “24 часа” в навечерието на 24 май Венцеслава Григорова, главен експерт в дирекция “Квалификация и кариерно развитие” в Министерството на образованието и науката.

Само 2213 са учителите до 25-годишна възраст.  За сметка на това почти половината преподаватели са преминали половинвековния си юбилей.

Най-голамата

група учители са

тези между

56 и 60 години - 17 273-ма, и от 51 до 55 г. - 15 418.

Над 12 хил. пък вече са пенсионери, но продължават да преподават заради липсата на млади учители. От 61 до 63 години са 9087, а над 63 г. - 3146-има. Според Кодекса за социално осигуряване пенсионната възраст за учителките е 58 години, а за мъжете преподаватели - 61 г.

Професията е изключително феминизирана. От общата бройка жените са 79 698, което е цели 88%, или от 9 учители 8 са жени. Изследване на министерството показва, че през 2019 г. право на пенсиониране ще придобият още 3433-ма учители. През 2020 г. те ще бъдат 3483-ма.

“Учителите са с най-висок ръст на заплатата в последните 2 години и средната за отрасъла надхвърля 1290 лв.”, каза Григорова.

От 1 януари 2019 г. учителските заплати бяха повишени с 20%. В момента

минималното

стартово

възнаграждение

на млад учител

е 920 лв.

Очаква се работните заплати поетапно да нараснат през 2020 и 2021 г., като до 3 години средната заплата да стане 1500 лв., а минималната да стигне до 1250 лв.

С цел привличане и задържане в класната стая на младите учители министерството много държи на квалификацията на педагогическите специалисти, обясни експертът. От 2011 г. има програма за квалификация. Осъществява се и новата национална програма “Мотивирани учители”, чиято цел е преодоляване на недостига на учители по математика, информатика, информационни технологии, физика и астрономия, чужди езици, биология и здравно образование, химия. Не достигат и ресурсни учители в училищата с идентифицирани проблемни области (които работят с проблемни деца - с риск от отпадане, билингви, със специални образователни потребности и др.). Вече е започнало кандидатстването по тази национална програма и в момента тече подборът на кандидатите, които са подали заявление за участие. На тези педагози основната заплата се увеличава с 300 лв.

Дават им се и

200 лв. на месец

за наем

или за възстановяване на транспортни разходи. Това е за период от 12 месеца.

Втората дейност по програмата “Мотивирани учители” е обучение на хора с висше магистърско образование без професионална квалификация учител и без педагогически опит за придобиване на квалификация за учител по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии и чужди езици.

Третата дейност по програмата е обучение на педагогически специалисти за придобиване на допълнителна квалификация за учител по същите тези предмети.

Министерството работи и по мащабния проект “Квалификация за кариерно развитие на педагогическите специалисти” по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Той е с 3-годишен период, стойността му е около 20 млн. лв.

От министерството обясниха, че има изключителен интерес от страна на учителите. 50 576 заявки са получени за включване в обучение, а до момента има общо 15 441 обучени педагогически специалисти.

Предстои да стартира и проектът “Образование за утрешния ден”, който ще бъде реализиран през следващите 3 години. Целта му е

да бъдат обучени

25 000 учители

за работа

с платформи

и дигитални ресурси. Развиването на IT технологиите е един от приоритетите на МОН. Министерството реализира и новата национална програма “IT бизнесът преподава”, която дава възможност на учители по информатника и информационни технологии да актуализират професионалната си подготовка в IT компании.

24часа