България

Иззеха монети с историческа стойност от дома на иманяр

  22.05.2019 11:43             
Иззеха монети с историческа стойност от дома на иманяр

Монети с археологическа и историческа стойност са иззети от жител на омуртажкото село Първан. Те са открити в дома му вчера при специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности, съобщиха от Областната дирекция /ОД/ на МВР в Търговище.

Установено е още, че 51-годишният мъж съхранява в дома си два металдетектора и 21 броя монети от различни епохи, които не са регистрирани по съответния ред. Монетите не са от благороден метал и не са в добро състояние, което затруднява датировката им, уточниха за БТА от полицията. Органите на реда имат данни, че мъжът от години се е занимавал с иманярство.

Предметите са иззети от органите на разследването. Образувано е досъдебно производство. Предстои да бъде назначена археологично-нумизматична експертиза за установяване на точния период, от който датират монетите. Материалите по случая са докладвани в Окръжната прокуратура в Търговище.

В хода на операцията, в която с участвали служители на сектор"Противодействие на криминалната престъпност" при ОД на МВР - Търговище и на Районното управление в Омуртаг, са проверени два археологически обекта и четири автомобила.

24часа