Свят

Хотелите на остров Елба безплатни при лошото време

  22.05.2019 10:23             
Хотелите на остров Елба безплатни при лошото време

Ако на остров Елба завали дъжд или се развихри буря, гостуващият в местен хотел турист няма да плаща нощувката за този ден.

Разбира се, страхотната аванта е възможна само ако лошото време продължава повече от два часа. А ако човек си е запазил и платил предварително цяла седмица за почивка и през нея небето е покрито с черни облаци, от които от време на време се сипе вода като из ведро, на сбогуване собственикът на хотела му


връчва чек


с цялата получена от него сума.

На тази истинска жертва се решиха хотелиерите от приказния тоскански остров, където заточеният френски император Наполеон Бонапарт прекарва през 1814 г. цели десет месеца в любовни авантюри, хапване и пийване. С гратис нощувките заетите в туристическия сектор островитяни и подкрепящите ги местни власти смятат да се преборят занапред с „фейк прогнозите“ на метеоролозите. Защото много често предвижданията им са сбъркани, но независимо от това те напъждат многобройните желаещи да почиват на Елба. Така например само през отминалата великденска ваканция са били анулирани заради дъждовните прогнози на метеоролозите близо 40 на сто от направените резервации. А времето се оказало от хубаво по-хубаво, слънчево и топло, предоставящо идеална възможност за хубав загар на кожата и гмуркане в кристалното море.

Пилотният проект на заетите в туризма и администрацията на о. Елба се нарича #ElbaNoRain и в него са се включили


всички местни хотелиери


Идеята е подкрепена от управата на Тоскана, която се надява инициативата да бъде подета и от другите известни курорти на областта. Засега официално гостите на Елба ще се облажават с гратис нощувки при лошо време само до края на май, но хотелиерите вече мислят да разпрострат #ElbaNoRain (на български „На Елба няма дъжд“) през лятото и есента. Може би и защото инициативата им вече е популярна и в САЩ, където в. „Ню Йорк таймс“ прикани американците да почиват на острова, тъй като там „ваканцията е приятна дори когато вали“.

монитор