Свят

Около 40% американските фирми планират да напуснат Китай

  22.05.2019 09:52             
Около 40% американските фирми планират да напуснат Китай

Около 40% компании, членуващи в американските търговски палати в Китай обмислят изнасяне на производството си от най-голямата комунистическа държава или вече са го направили, сочи съвместна анкета сред 250 фирми, направено от AmCham China и AmCham Shanghai. Причината е продължаващата търговска война между двете най-големи икономики в света.

Само 6 на сто обаче смятат да се върнат в САЩ. Близо една четвърт предпочитат Югоизточна Азия, 10,5% Мексико, малко над 8% - Индия, Бангладеш, Пакистан и Шриланка. 60 на сто от участвалите в проучването обаче не смятат да напускат Китай.

Почти три четвърти от анкетираните са акцентирали на негативното влияние на взаимното повишаване на вносните мита от САЩ и Китай.

В състава на Американската търговска палата в Китай влизат 900 щатски фирми, а в палатата в най-големия град - Шанхай 1500.

Поредният кръг от китайско-американските търговски преговори в началото на май завърши безрезултатно. Това стана на фона на още едно повишение на митата от 10% до 25% за вноса на стоки от Китай в САЩ на стойност 200 млрд. долара. Освен това президентът Доналд Тръмп нареди да започне процес за увеличаване на митата и за целия останал внос от най-голямата комунистическа държава, който се оценява на 300 млрд. долара. В отговор Пекин въвежда от 1 юни повишени вносни мита на стоки от САЩ за 60 млрд. долара.

монитор