Свят

Европейската сметна палата проверява помощта за биоразнообразие в земеделието

  21.05.2019 15:14             
Европейската сметна палата проверява помощта за биоразнообразие в земеделието

Европейската сметна палата (ЕСП) съобщи, че започва проверка, за да оцени дали политиката на ЕС в областта на селското стопанство помага за запазване и подобряване на биологичното разнообразие.

Ще бъде направена оценка на стратегията за опазване на биоразнообразието и нейното прилагане в общата селскостопанска политика (ОСП). Ще бъде проверено отпускането, наблюдението и оценката на финансирането от ЕС за опазване на биоразнообразието в земеделието.

Биологичното разнообразие в земеделието се отнася до всички екосистеми и живи организми, пряко свързани със земеделието. Това включва по-редки сортови семена и животински породи, почвени организми, плевели, вредители, хищници, както и всички видове местни растения и животни, които населяват или преминават през през земеделска земя. Отчита се, че в ЕС биоразнообразието трайно намалява спад, особено заради дейността на земеделците.

През 2011 г. ЕС прие стратегия, която цели да спре загубата на биоразнообразие до 2020 година. Предвижда се да се увеличи приносът на земеделието за запазване поне на настоящото равнище на биоразнообразие. До 2020 г. са заделени близо 85 млрд. евро за справяне с този въпрос.

Проверката ще обхване Германия, Ирландия, Полша, Кипър и Румъния. Очаква се докладът да бъде представен догодина, се уточнява в съобщението.

монитор