Свят

"Таймс": Боричкането за короната на Мей е израз на нещастието на Великобритания

  21.05.2019 11:52             
\

Гледката как една-две дузини консерватори привърженици на Брекзит се боричкат за короната на Тереза Мей е израз на нещастието на нашата страна, пише британският вестник "Таймс".

Според него през следващите няколко седмици вниманието на медиите ще се съсредоточава предимно върху личностите в тази надпревара. И така ще бъде пропуснато главното - действителната криза, пред която сега е изправено Обединеното кралство.

"Таймс" подчертава, че британците са изправени пред извънредна ситуация. "Трябва да спрем Брекзит без сделка, за да не бъдат нанесени непоправими вреди на нашата страна. Трябва да бъде отменим активирането на чл. 50 от Лисабонския договор", призовава британският ежедневник и обяснява защо: анкетите сочат, че поредният "суетен проект" на Найджъл Фараж ("Партия "Брекзит") ще се представи добре на евроизборите, но това не се дължи на промяна на мнението на привържениците на оставането в ЕС, а на "засмукването" на голям брой консервативни избиратели, привърженици на излизането от съюза, предава БТА.

Така че сега изборът се свежда до две възможности: излизане от ЕС без сделка или оставане в ЕС, заключава "Таймс".

Британски вестници коментират предстоящата тази вечер реч на министъра на финансите и канцлер на държавното съкровище Филип Хамънд пред Конфедерацията на британските индустриалци.

"Файненшъл таймс" пише, че предвид дълбокото разделение сред консерваторите за Брекзит Хамънд трябва да призове евроскептичните си колеги от кабинета, че одобряването на варианта за излизане от ЕС без сделка ще представлява умишлено нанасяна на вреда на британската икономика. Вестникът очаква, че на годишната вечеря на конфедерацията Хамънд ще каже, че въпреки "всичката подготовка по света" за твърд Брекзит, този вариант ще е икономически вреден. Тези думи ще бъдат отправени до голяма степен към министрите от кабинета, които по-рано през днешния ден ще настояват Великобритания да увеличи планирането за излизане от ЕС без сделка.

Разделението между еврофилско и евроскептично крило в правителството създава предварителна представа за битката кой да замени Тереза Мей като премиер и лидер на Консервативната партия. Според "Файненшъл таЙмс" това състезание може да реши съдбата на Брекзит.

В речта си Хамънд ще признае, че част от "популистката десница" сега настоява, че единственият "истински легитимен Брекзит" е този без сделка. Което е позоваване на новата партия на Найджъл Фараж, а също и на позицията на част от консерваторите, които са привърженици на Брекзит, пише "Файненшъл таймс".

24часа