Лайфстайл

Как да отгледаме салата на балкона

  20.05.2019 14:15             
Как да отгледаме салата на балкона

Модерно е не просто да имаш балкон с цветя, а „кулинарен” балкон, на който да отглеждаш и дъхави подправки, и лечебни билки, и нежни зеленчуци. Много от тях виреят без проблем на южния балкон в сандъчета и саксии. Някои сортове са специално селектирани за балконска култура.

Най-лесно се отглеждат пера от лук. Потапяте една голяма глава в буркан с вода и след 2-3 седмици имате свежи пера за салата, която ще увеличи гордостта ви, че сами сте си я отгледали. Като откъснете перата те пак ще си растат, така че ще има още за салати.

„На всяка манджа мерудия” са казали старите хора, защото без нея не може. Друго си е да откъснеш няколко листенца магданоз или целина, и да ги пуснеш в супичката. Купете си семе сега, през пролетта, пръснете го в дървеното сандъче, покрийте го леко с пръст и го поливайте през няколко дни, докато продукцията не ви се „усмихне” от почвата. Тя трябва да е глинесто-хумусна пропусклива градинска. Обогатява се с минерално брашно или се поръсва с бигор. Почвата се поддържа влажна, но не мокра. Наторява се слабо през 14 дни.

„Копърът прави каквото си иска”, казва народът за това растение, което покълва по настроение и не вирее навсякъде. Тъй като образува стълбовидни корени, съдът трябва да бъде най-малко 20-25 см дълбок. Ще му е добре на слънчево до полусенчесто място, защитено от вятър. След април се засява на дълбочина най-малко 20 см и се покрива леко с пръст. Пръстта не трябва да изсъхва никога. Не се наторява. Листенцата се берат постоянно, а семената се събират през август-септември.

Тъй като засаждането на розмарина е сложно, най-добре си купете предварително отгледано растение. Той е вечнозелен храст, който може да достигне до дълбока старост. Небесносините цветове се появяват през пролетта и привличат пчелите. Обича да е на слънчево, горещо и защитено от вятър място и на жегичката ухае повече със своя сладникав, леко камфоров аромат. Почвата му трябва да е глинесто-песъчлива, хумусна, не много тежка градинска. Поливайте малко, но не оставяйте почвата да засъхва. От март до август се наторява всеки месец. Калиевата тор му се отразява добре. При минус 5 градуса през зимата го приберете на топло.

Лековитата салвия достига 30-50 см и има продълговати яйцевидни листа. Вкусът им е стипчиво горчив. Салвията обича да се припича на слънце, да й е топло и да е на защитено от вятъра място, а почвата да е глинесто-песъчлива варовикова градинска пръст. Засява се през април/ май, но може и по-рано. Покрива се леко с пръст. В периода на израстване почвата се поддържа по-суха. Наторява се през 4-6 седмици. През есента се подрязва на половина. През пролетта може да се скъси още веднъж.

Мащерката е ароматен полухраст, който се засява от март до май, така че имате време да го прибавите към балконската си градина. Най-добре купете готови растения. Докато израства, мащерката е съгласна и на малко вода. Презимувалите растения се наторяват веднъж през април и след първото подрязване. То се случва през пролетта, за да пусне нови издънки. Мащерката иска да й е светло и прохладно, почти сухо. Може да я засадите и с други растения.

Докато марулята образува хубави глави на балкона само в големи съдове, разновидностите на салатата се култивират добре в сандъчета и после хоп в чинията. Салатата е готова 4-6 седмици след засяването и се бере само веднъж. Възстановява се многократно, ако сърцевината й бъде оставена. Един от добрите сортове е „Гранд рапидс сали”. Марулята обича да й е слънчево до полусенчесто и глинесто-хумусната градинска пръст. През март-април салатата се засажда на разстояние или на два реда в сандъче. Бере се като достигне 10 см височина, но за следващата култура растението трябва да достигне 20-25 см. Пръстта се поддържа влажна и след първата беритба се наторява.

мила.бг