Здраве

Три основни симптома на рак на червата, които често игнорираме

  20.05.2019 14:01             
Три основни симптома на рак на червата, които често игнорираме

Диарията или запекът понякога могат да се появят при абсолютно здрави хора, но ако са станали редовни спътници, определено трябва да се тествате

Преди няколко десетилетия почти всички пациенти с рак на червата са били на възраст над 60 години. Сега обаче ситуацията се променя - заседналият начин на живот, лошите навици и лошото хранене са довели до факта, че ракът на червата става все по-често срещан сред хората на средна възраст и дори сред младите.

Ракът на червата често се диагностицира в късен стадии, тъй като ранните му симптоми са доста размазани и не предизвикват голямо безпокойство у пациентите.

Един от първите симптоми е чревният дискомфорт след хранене. Това могат да бъдат болка, подуване на корема, повече газове. Но хората често не обръщат внимание на това, обвинявайки например качеството на продуктите. Въпреки това, ако дискомфортът се случва всеки път след хранене, задължително е да се консултирате с лекар - този симптом в повечето случаи показва възпаление на лигавиците, но може също да показва рак.

Тревожността може да причини постоянно нарушение на изпражненията. Диарията или запекът понякога могат да се появят при абсолютно здрави хора, но ако са станали редовни спътници, определено трябва да се тествате. Причините за диария могат да бъдат много, а ракът - сред тях.

Има един симптом, чиято поява тревожи почти всеки. Това е кръв в изпражненията. При рак на червата разрядът на кръвта може да бъде забелязан само на тоалетна хартия, но с течение на времето количеството на кръвта в изпражненията става по-голямо. Ако забележите кръв в изпражненията, не отлагайте посещението на лекар./zdrave.to