Събития

Лесотехническата гимназия в Берковица стана на 110 години

  15.05.2019 20:40             
Лесотехническата гимназия в Берковица стана на 110 години

Лесотехническа професионална гимназия – Берковица навърши 110 години. Събитието бе отбелязано с тържествен концерт на 15 май в двора на училището. На него присъстваха бивши директори, учители и ученици на училището от цялата страна. Сред официалните гости на събитието бяха председателят на ОбС-Берковица Иван Кирилов, кметът инж. Милчо Доцов, доц. д-р Мариус Димитров от Академичния съвет на ВЛТУ, Директорът на Северозападно държавно предприятие, гр. Враца инж. Цветко Цветков,Трайка Трайкова – Началник на РУО-Монтана и др. Честването започна с празничен водосвет, извършен от Негово Високопреподобие Архимандрит Антим Протосингел на Видинската митрополия. След тържествената литургия официалните гости поздравиха ръководството на училището по случай годишнината. С поздрав към всички се обърна и директорът на училището г-жа Христина Христова. Кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов връчи официалния поздравителен адрес на директора, приветства присъстващите и пожела на добър час на Випуск 2019. За нуждите на училището общината е закупила камери за видеонаблюдение. Г-жа Христова получи и почетния плакет на РУО-Монтана. С много пожелания, усмивки, мъничко тъга и музика, училището изпрати Випуск 2019.

Лесотехническата професионална гимназия в гр. Берковица, съществува от 110 години и е единственото училище в Северозападна България, подготвящо кадри за горското стопанство и дървообработването.

Историята на училището е дълголетна и твърде богата, тъй като в ЛПГ се обединяват две училища – СПТУ по дървообработване и СПТУ по механизация на горското стопанство.

Началото е поставено на 29 април 1909 година с откриване в Берковица на Окръжно столарско училище, като филиал на Русенското столарско училище, под прякото ръководство на окръжната постоянна комисия гр. Враца. За директор е назначен Иван Дилчев. Редовните учебни занятия започват на 15 септември с 13 ученици в сграда на Михаил Маринков под наем. Училището разполага с 10 тезгяха, 1 струг и 10 комплекта инструменти. Практическите занятия се водели през деня, а теоретичните – всяка вечер от 18 до 21 часа.

Лесотехническата професионална гимназия е най-старото професионално училище в област Монтана.