Здраве

Италианският професор Ренато Еспозито за пореден път у нас, извърши 4 безкръвни операции на щитовидна жлеза в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ в Монтана

  13.05.2019 16:28             
Италианският професор Ренато Еспозито за пореден път у нас, извърши 4 безкръвни операции на щитовидна жлеза в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ в Монтана

През изминалия уикенд италианският професор Ренато Еспозито пристигна за пореден път в България. Проф. Еспозито извърши 4 операции на щитовидна жлеза в рамките на два дни, като домакин на иновативните и безкръвни процедури отново бе МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана. Професорът е пионер в прилагането на термотерапия с EchoLaser и има над 600 успешни процедури в Европа, а МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана е единствената в цяла България и Югоизточна Европа болница, която разполага с EchoLaser.

4 дами се подложиха на безкръвната интервенция, като всички те бяха изписани едва след няколко часа болничен престой. Лазерната технология става все по-популярна заради краткото времетраене на процедурата, около 20 минути, липсата на обща анестезия и медицински риск, както и липсата на последваща лекарствена терапия.

Мариана Тодорова, която е на 63 години и родом от Монтана, е една от дамите, които преминаха успешно интервенцията. „Бях изключително притеснена, защото не знаех какво да очаквам. Лекарите ми обясниха, че няма да има болка и ще приключим в рамките на 20 минути, но страхът е голяма работа. Отне ми повече време да се приготвя за влизане в зала, отколкото продължи самата операция. Както виждате, мога да говоря и дори пия вода спокойно. Съжалявам само, че не го направих по-рано“, сподели г-жа Тодорова след излизането от зала.

*По данни на медиците, с възли на щитовидната жлеза са 24,8% от населението у нас, тоест - всеки четвърти българин, като заболяването по-често засяга жените – съотношението е 1:8. 95% от възлите са доброкачествени, до определен момент те протичат безсимптомно, но когато достигнат по-големи размери, започват да пречат на храненето и това води пациента при ендокринолога.

За EchoLaser технологията:

Термотерапията с  EchoLaser има над десетгодишна история и в рамките на обширни клинични проучвания, хиляди пациенти в Западна Европа (Италия, Франция, Испания, Германия) и Китай са преодолели заболявания на простата, щитовидната жлеза, черен дроб и други органи. Безкръвната и иновативна технология става все по-популярна и в Полша, Чехия, Русия, Румъния, Турция и д.р. Краткото времетраене на процедурата (около 20 минути), липсата на обща анестезия и медицински риск, както и липсата на последваща лекарствена терапия, са само част от преимуществата на термотерапията с EchoLaser, заради които в Полша и Словакия вече има и листи на чакащи пациенти.

За МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана:

Клиниката е разположена на 5 000 кв.м. площ, разполага с 5 високотехнологични отделения, разпределени в стационарен и консултативно - диагностичен блок, база от 147 легла и 248 души висококвалифициран персонал. Изключително комуникативната локация, инвестициите в съвременна апаратура и екип на световно ниво, правят МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана най-модерната високотехнологична болница в Северозападна България. Клиниката разполага с единственото отделение по „Кардиология“ с III-то ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Кардиология” и ангиографска зала, което е предпоставка пациенти от цялата област, със спешни кардиологични състояния, да получат качествено и навременно лечение. МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ разполага с модерно и високотехнологично оборудване, което гарантира високо качество на предлаганите медицински услуги. Клиниката е единствената в цяла България и Югоизточна Европа, която разполага с EchoLaser. Специалистите на МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ Монтана са и първите родни лекари сертифицирани за пълноправно приложение на иновативната технология, преминали специализирано обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в Бергамо, Италия.