Лайфстайл

5 съвета за отглеждането на красиви рози

  13.05.2019 13:41             
5 съвета за отглеждането на красиви рози

Трябва да поддържате почвата около храстите в чисто рохкаво състояние и да премахнете прецъфтелите цветове: при розите от групите чайно-хибридни и флорибунда с малко парченце стебло - до първия троен лист; при парковите, миниатюрните, катерливите трябва да прищипвате, а дивите видове рози въобще не трябва да ги пипате.

Не е желателно да режете рози за букети, тъй като при това растението бързо старее и не живее дълго. При прекалено гъстите храсти можете само да премахнете слабите и растящите навътре клонки.

Не трябва да поливате розите прекалено често, но ако времето е много сухо, то е най-добре в утринните или вечерните часове да поставите маркуча под храста и да пуснете вода под ниско налягане, за да може почвата да се пропие постепенно. Оптималната доза е 20-30 л на 1 кв. метър.

Колкото по-малко вода попада при поливането върху листата, толкова по-добре, тъй като не понижава вероятността от развитието на гъбни заболявания.

Трябва да подхранвате розите през лятото внимателно. На бедни терени в началото на юли можете да внесете комплексни минерални торове, но от средата на месеца трябва да прекратите торенето.

Особено опасен е през този месец азотът, тъй кото клонките трябва да се подготвят за зимата, а той, обратното, стимулира растежа на младите клонки и нарушава процеса на узряване на дървесината.

mila.bg