Лайфстайл

Необичайни употреби на горчицата в домакинството

  13.05.2019 13:41             
Необичайни употреби на горчицата в домакинството

Разбира се, най-често използваме тази подправка в кулинарията, а и знаем за полезните й действия, като подпомагане на храносмилането, стимулиране на кръвообращение и дори като афродизиак. Но се оказва, че има и други полезни приложения.

Марината за месо с горчица със сигурност не изненадва особено. Но трябва да отбележим, че с нея месото ще се изпече по-бързо и ще бъде по-меко. Освен това, ако няма да готвите месото веднага, но не искате да го замразявате, не е лошо да го натъркате добре с горчица. Може да престои така до 36 часа в хладилника, защото ще бъде предпазено от бактерии.

Маска срещу косопад. Смесете 2 ч.л. горчица на прах с 2 с.л. зехтин и 2 ч.л. захар. Разредете в топла вода, докато се получи смес с консистенцията на заквасена сметана. Използвайте тази маска веднъж седмично преди къпане - на влажна коса и за 15 минути. Горчицата подобрява кръвообращението, което помага срещу косопад и за по-добър растеж. Освен това косата ще е по-лъскава.

Ако трябва да миете съд, който е силно омазнен, натъркайте мястото с горчица и оставете за 5 - 10 минути. После всичко става лесно.

Често в пластмасовите кутии за храна и дори в стъклените съдове се задържа неприятна миризма. За отстраняването й сипете вътре малко горчица, добавете малко вода и разклатете добре. Накрая изплакнете.

Горчицата премахва мазни петна от вълна и коприна. 1 чаша от подправката смесете с 10 л вода. Накиснете за 2 - 3 часа и изплакнете. Ако петното още стои, повторете процедурата.

Ако хълцате дълго, поставете на върха на езика си малко горчица и капка оцет.

Подправката помага и в градината. Тя обогатява почвата с азот, фосфор и сяра и гони много от вредителите. Може да се използва за целта през всеки сезон, като се добавя малко горчица към водата за поливане. Помага обаче и чрез напръскване на листата, включително срещу листни въшки и акари. И тук ви трябва горчица на прах. 50 г от него смесете с 40 г настърган сапун и разредете в съд с гореща вода. Оставете да престои 2 дни и после напръскайте растенията.

mila.bg