Събития

Теодоси Антонов ще отпразнува юбилея си по формулата „3 в 1“

  13.05.2019 12:11             
Теодоси Антонов ще отпразнува юбилея си по формулата „3 в 1“

Събитието, създадено по формулата „3 в 1“, е юбилейно. С него Теодоси Антонов ще отпразнува пост-фактум своята 75-годишнина.

Теодоси Антонов ще представи двете си нови книги на 20 май от 16:30 часа в Художествена галерия „Кирил Петров“. Паралелно с това ще бъде открита и негова изложба-дарение.
Книгите „Моите влакове“ и „Химия на веселието“ са събрали къси разкази, описващи различни житейски ситуации, на които Теодоси Антонов е ставал свидетел. Всички те се случват на гари, на фона на локомотиви и релси. Авторът е почерпил вдъхновение от любовта си към влаковете и романтичната нотка, която придават на пътуването. 
Изложбата, по думите на автора, ще бъде само фон на премиерата на книгите. Тя е ретроспективна и включва негови творби от фонда на Регионален исторически музей – Монтана, и Художествена галерия „Кирил Петров“, чийто директор 2 десетилетия беше художникът. Повечето от творбите Теодоси Антонов дарява по повод събитието, а друга част от произведенията са постъпили във фонда в различни моменти от живота му и разкриват неговото творческо развитие. То преминава през различни области на изобразителното изкуство - живопис, графика, илюстрация, скулптура, приложни изкуства.

Теодоси Антонов е една от емблематичните личности в Монтана. Макар че е известен предимно като художник, той пише поезия и проза. Автор е на 10 книги. Теодоси Антонов е единственият местен творец, който е член на 3 творчески съюза – Съюза на българските писатели, Съюза на българските художници и Съюза на българските журналисти. Художникът е носител и на най-високото отличие на Община Монтана – Почетния знак, чиито автор е самият той.