Konkurent
Инекс

Здраве

6 проблеми с ушите, които могат да сигнализират за опасни заболявания

2019-05-12 04:00 1234 0

6 проблеми с ушите, които могат да сигнализират за опасни заболявания

Слухът е сред 5-те сетива и представлява специална функция на слуховия апарат - способността за възприятие на звуци посредством ухото. Неспособността за възприятие на звука се нарича глухота.

Човек е способен да чува в диапазона от честоти между 20 Hz и 20 kHz, но това зависи от пол, възраст, заболявания, тренировка, начин на живот и други.

Проучванията показват, че нарушеното слуха може да бъде ранен сигнал за болестта на Алцхаймер. Какви други заболявания могат да говорят за проблеми с ушите?

Загуба на слуха в едното ухо. Това е проблем, който не ни се случва всеки ден. Като правило причините, които го причиняват, не представляват сериозна опасност за живота и подлежат на терапия. Но в някои случаи такава едностранна загуба на слуха се причинява от тумор, който се развива върху нерва на вътрешното ухо. 

Звънене в ушите. Ако говорим за наистина опасни обстоятелства за здравето, тогава звъненето в ухото може да се дължи на високо кръвно налягане или холестерол, както и поради подуване и прееклампсия. В допълнение, шум в ушите може да се предизвика от хормонални промени, инфекции на ушите, лекарства.

Мокра ушна кал.Учените от Япония са установили, че появата на влажна и лепкава ушна кал може да е сигнал за началото на развитието на такова опасно заболяване като рак на гърдата. Началото на заболяването е свързано с мутация на гена ABCC11, която също влияе на качеството на сярата в ушите.

Ушите "изгарят". При възрастни жени този проблем може да бъде един от първите сигнали на организма за началото на менопаузата. В това състояние приливите и отливите на горещи вълни често се отразяват върху горната част на лицето.

Отпуснатост на ушите. Този симптом е опасен, ако едновременно чувствате слабост в ръцете и краката, изтръпване на лицето, затруднено говорене. По подобен начин може да се сигнализира и инсулт.

Бръчки на ушите.Бръчка, която пресича диагонално ухото на ухото, може да бъде предшественик на коронарна болест на сърцето. Появата на такива бръчки се дължи на деформация на малките съдове, поради което се нарушава кръвоснабдяването на сърцето. /zdrave.to

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Не пренебрегвайте тези симптоми, може да са предвестник на
2019-06-26 04:00
342 0
Диабетът е коварна болест на съвременната епоха, за която до голяма степен е виновно неправилното хранене. Най-лошото е, че когато човек се разболее, той не…

„Шавайте повече“ за отслабване на бюрото
2019-06-25 04:00
246 0
За офис служителите често е трудно да поддържат добра форма и здравословно тегло. Място за паника обаче няма - отслабването е постижимо дори на работното…

Откриха причината за ранната смърт на милиони хора в зеленчуците
2019-06-24 04:00
685 0
Експерти обясняват, че причината за милион смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания може да се крие в недостатъчно количество зеленчуци и плодове в човешката диета. Това е…

Полезно ли е наистина да пием много вода на ден
2019-06-23 04:00
580 0
Водата има безброй ползи за човешкия организъм. Особено през лятото е много важно да пием определени количества от тази течност, за да не се дехидратираме. …

актуален брой на вестник Конкурент