Крими

6 години затвор за 4 удавени иракски деца и 2 - ма възрастни

  24.04.2019 15:34             
6 години затвор за 4 удавени иракски деца и 2 - ма възрастни

38 годишен каналджия, който при опит да прекара нелегално иракчани през Дунав, обърна лодката и голямата река погълна шестима от мигрантите, е осъден на 6 години затвор. Пред съда 38 годишният Стоян М. се призна за виновен и поиска съкратена съдебна процедура. Според магистратите  за причинена смърт по непредпазливост наказанието за Стоян би трябвало да бъде 9  години затвор, но заради съкратената процедура присъдата е намалена с една трета. Обезщетения за загиналите не са присъдени. Никой от близките им не е участвал като ищец в процеса. Всички те са напуснали страната ни след трагедията. А тя се случи в началото на септември през 2016 година край Добридол. 

Каналджии докарали  10 иракски граждани - мъже, жени и деца, от Турция у нас. Крайната цел на мигрантите била Германия. В края на август хората стигнали  Северозапада и затворени в къща в село Буковец. Там престояли дни наред без да излизат. Участниците в трафика наели Стоян М. да прехвърли бежанците през Дунав до Румъния. 

Вечерта на 8 септември деца и възрастни били откарани на брега на голямата река между селата Добри Дол и Сливата. Стоян ги натоварил в самоделна лодка и поел към румънския бряг.

Малката ладия се обърнала и хората паднали в ледената вода. Тогава на помощ се притекъл друг каналджия. Той успял да извади четирима от водата и ги закарал на близкия остров Добрина. Шестима от иракчаните – 4 деца и двама възрастни потънали в реката. Двамата каналджии зарязали оцелелите и изчезнали.

 През следващите дни полицаи и рибари откриха труповете на три деца и двама млади мъже. Тялото на двегодишно момиченце и до днес не е открито.

В хода на разследването е установено, че  Стоян М. няма документи за управление на речни съдове, лодката не била регистрирана и  била претоварена. Помагачът на Стоян не е открит, за да бъде изправен пред съда.

Магистратите от окръжния съд в Монтана обясниха, че делото и присъдата са за инцидента в реката, а не за трафик на хора.