България

Папа Франциск ще обиколи центъра на София с папамобила си (Обзор)

  18.04.2019 09:57             
Папа Франциск ще обиколи центъра на София с папамобила си (Обзор)

С него ще стигне през площад “Александър I Батенберг” за неделната молитва, предавана по цял свят

886 хил. за визитата отпусна правителството, 107 хил. лева са за охраната на светия отец

Българите ще видят папа Франциск в прочутия папамобил - специалната кола, с която се придвижва светият отец, по време на визитата му в София. Главата на Римокатолическата църква пристига у нас на 5 май, посещението продължава до 7 май.

886 хил. лв. ще струва визитата. Парите бяха отпуснати от правителството вчера. От тях със 759 хил. лв. ще разполага Министерският съвет за организация на различните мероприятия, останалите средства са за охраната - 77 хил. лв. за МВР и 30 хил. лв. за НСО.

Посещението на папа Франциск има важно значение за утвърждаването на България като модел за етническа и религиозна толерантност и като повод за положителни послания към българската общественост за мир и добруване, напомнят от МС.

Премиерът Бойко Борисов ще посрещне Франциск на летището на 5 май. Двамата

ще се видят

на четири очи в

правителствения

ВИП

Следва официалната церемония по посрещането пред президентството. Веднага след това е срещата на папата с Румен Радев.

Светият отец ще има слово от пл. “Александър Буров” и ще се срещне с представители на властите, граждани и дипломатическия корпус. Визитата продължава в Синодалната палата, където папата ще се види с патриарх Неофит.

Главата на Римокатолическата църква ще разгледа храм-паметника “Св. Александър Невски” и

ще отправи

мълчалива

молитва

пред иконостаса на св. св. Кирил и Методий, след като БПЦ отказа съслужение заради православния канон.

Следва обиколка на площад “Княз Александър I Батенберг” с папамобила до Сакристията (стая до олтара, където се подготвят нещата, използвани за службата - б.а.). Там около 16,45 ч Франциск ще отслужи света литургия “Царица Небесна” (Regina coeli). Всяка неделя тази молитва се проследява на живо от милиони вярващи по целия свят.

За целта ще се издигне специална сцена с гръб към президентството и с лице към Ректората на СУ. Мерките за сигурност ще бъдат изключително строги. За литургиите на площада ще се преминава през специални КПП-та. Забранено е носенето на остри предмети.

На 6 май

папата ще посети

мигрантския

център

“Враждебна” в София, където ще се срещне с деца и семейства на бежанци. След това отива в католическата столица на България - Раковски, а на 7 май ще отпътува за Скопие.

24часа