България

Израелски оръжейници с интерес за кооперация с България

  17.04.2019 10:39             
Израелски оръжейници с интерес за кооперация с България

Израелска фирма за електронни системи за армията се интересува от кооперирано производство с български фирми от сектора. Това стана ясно по време на представянето на ELTA Systems, която е дъщерна на най-голямата корпорация за производство на оръжие в Израел IAI. “Търсим сътрудничество с български фирми“, поясни Ноам Шани, маркетинг директор на IAI за Европа.

ELTA представи днес интегрирана система за наблюдение на въздушното пространство Sky shield, като акцентът бе на мултифункционалния радар MMR. Запасният полковник от израелските ВВС, а сега пилот на самолет разузнавателен самолет AWACS Моше Манор обясни, че системата, която се предлага е изпитана в бойни условия. По време на конфликта по границата с ивицата Газа през 2014 г. системата е успяла да прихване и след това да бъдат неутрализирани 99% от изстреляните към израелска територия ракети, снаряди и мини, а също и вражески дронове. Въпреки името си Sky shield локализира не само въздушни цели, но и наземните установки за изстрелването им и дава информация за неутрализирането им, още преди да се влезли в употреба. Системата е и част от службата за Гражданска защита на Израел и дава сигнал за въздушна тревога. Тя, освен радарите, включва и множество сензори, разположени на земята, под водата и във въздуха, включително и автоматична оптика. Последната служи за засичане на неактивни и много малки цели.

Манор уточни, че над 100 радара MMR вече са на въоръжение в армиите на САЩ, Канада, Италия, Чехия, Индия и други страни. Само в Индия те са 54, като 18 от тях се използват за контрол на въздушното пространство, а 36 са в наземните сили на ПВО. Италия също ги използва към тези части за ПВО.

Според експерта сред големите предимства на MMR са възможността му да се интегрира в различни системи за наблюдение, контрол и защита. „Радарът със среден обсег се предлага в 3 варианта - малък, среден и голям“, каза той.

От командването на българските ВВС неофициално обясниха, че предстои замяна на старите радари, но не уточниха колко и какви трябва да бъдат закупени.

монитор