България

Експерти: БГ икономиката с растеж през следващите години

  17.04.2019 10:37             
Експерти: БГ икономиката с растеж през следващите години

В последните години България стана привлекателно място за производство на елементи за автоиндустрията.

Една от основните причини за растежа у нас са хората. В България се наблюдава силен стремеж за предприемачество, която набира инерция. Това посочи Илия Лингорски, главен икономист на Българска банка за развитие, по време на финансовия форум Шумът на парите в София.

Така, според Лингорски, българските фирми са един от основните двигатели на растежа у нас, които в последно време инвестираха сериозно в технологии и излизане на нови пазари, увеличавайки добавената си стойност. По думите му, у нас има стабилна макроикономическа и фискална среда от повече от 10 години, което е предпоставка за устойчив растеж.

По отношение на размера на преките чуждестранни инвестиции у нас, икономистът отбеляза, че потокът им не демонстрира колебания. По думите му, статистиката не отчита инвестициите, които частният сектор прави у нас, въпреки че те имат висок дял в състава на икономическия растеж.

Дерегулацията, по примера на политиката на Тръмп в САЩ, в краткосрочен план генерира растеж, но в дългосрочен план тези решения отварят икономиката към редица рискове, стана ясно от думите на Кристофор Павлов, главен икономист на „УниКредит Булбанк“. Понастоящем икономиките на страните от Централна Европа започват да се забавят. Така, според експерта, българската икономика има 2 или 3 години, през които ще записва по-високи ръстове спрямо горепосочените страни.

Запитан какво смята за потока на преките чуждестранни инвестиции у нас, Павлов посочи, че качеството на инвестициите сега е по-високо спрямо това, което се е наблюдавало преди 2008 г. Според него, инвестицията означава влияние и трябва много внимателно да се подбират вложенията, когато идват от Русия и Китай, например, тъй като страната ни се намира на кръстопът, на който традиционно се разиграват геополитически съперничества.

монитор