България

София налива 65 млн. лв. в поддръжка на паркове

  16.04.2019 10:51             
София налива 65 млн. лв. в поддръжка на паркове

Столичната община ще вложи 65 млн. лв. за поддържане на паркове, градини и зелени площи в целия град. Това стана ясно от обществена поръчка обявена от „Московска“ 33.

280 дка ще бъдат обновени в районите „Средец“, „Оборище“ и Нови Искър. Сред тях ще бъдат градинките при Руската църква, Национална художествена галерия, Народния театър, Софийския университет и др. В момента градинката при университета се преправя наново, защото кметът на София Йорданка Фандъкова върна строители за лошо изпълнение на детайлите. Проверка на кмета преди месец установи, че поставените плочки са криви плочки, а фугите са запълнени неправилно. Ремонтът на градинката започна на 2 юли миналата година за срок от 365 дни. Общината е признала забавяне с 49 дни, заради лошо време през зимните месеци. Неустойките при неспазване на срока е 178 хил. лв. на ден. Предстоящото отстраняване на нередностите няма да бъде приспаднато от общия срок.

В районите „Красно село“, „Възраждане“ и Банкя ще бъдат поддържани 234, 9 дка зеленина, в „Красна поляна“, „Люлин“ и „Овча купел“ - 286,2 дка.

Фирмите, спечелили поръчката ще трябва да поддържат тревни площи, дървесна и храстова растителност, цветя, алеи и други. Косене на тревата, резитба на храсти, отсичане на дървета, засаждане на цветя, засаждане на дървета и храсти, събиране на шума, както и дейности по ремонти на паркови елементи и инфраструктура също са включени в поддръжката на зелените площи.

monitor