Konkurent
ТДМ

Здраве

Какво се случва с тялото ви, ако ядете ежедневно чесън

2019-04-19 04:00 1004 0

Какво се случва с тялото ви, ако ядете ежедневно чесън

Какво е известно за чесъна

Чесънът се използва от хиляди години за лечение на човешки заболявания и може да намали риска от развитие на някои видове рак (гърдата и стомаха), сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Уникалният вкус на чесън идва от серни съединения. Подобно на останалите членове на семейството, растението абсорбира сулфат от почвата и го включва в молекули на аминокиселини и резерви на сяра. Тези молекули за съхранение на сяра могат да се разделят на около 50 различни серни съединения, когато чесънът се приготвя и консумира.

Ajoene, активно съединение на сяра, намиращо се в зеленчука, в комбинация с антибиотици, помага за разграждане на защитата на бактериите.

Изследване на алилсулфид в нов аспект

Д-р Жотирмей Бекер от университета в Луисвил в Кентъки каза: "Нашите резултати показват, че въвеждането на чесън, съдържащ алил сулфид в диетата, може да помогне за поддържането на здрави чревни микроорганизми и да подобри познавателното здраве при възрастните хора."

Ново проучване показва, че консумирането на суров чесън с възрастта може да подобри здравето на червата и, от своя страна, да подобри както дългосрочната, така и краткосрочната памет.

Съавторът на проучването, д-р Ниту, добавя: „Разнообразието на чревната микробиота при по-възрастните хора намалява и на този етап от живота се развиват невродегенеративни (болестта на Алцхаймер и Паркинсон) и могат да се влошат познавателните способности и паметта. Искаме да разберем по-добре как промените в чревната микробиота са свързани с намаляване на когнитивните функции, свързани със стареенето.

Експеримент върху мишки

Екип от учени тества 2 годишни мишки - възраст, която корелира с хора на възраст от 56 до 69 години. На гризачите се дава алилсулфид и се сравнява с мишки, които са по-млади и на същата възраст, но не са консумирали веществото.

Резултатите показват, че по-възрастните мишки, които ядат добавката, имат по-добра дългосрочна и краткотрайна памет, както и по-здрави черва в сравнение с другите гризачи, които страдат от нарушена пространствена памет.

Нови открития

Допълнителни проучвания показват, че алил сулфидът запазва експресията на гени на невронален натриуретичен фактор (NDNF) в мозъка, което е от решаващо значение за дългосрочната и краткосрочната памет.

Преди това генът е бил открит от учени от университета в Луисвил. Изследователите са открили, че мишките, на които е даден чесън, също показват по-високо ниво на експресия на NDNF гена, както и на газообразен сероводород - молекула, която предотвратява възпалението на червата.

Екипът планира допълнително да проучи как възстановените чревни бактерии могат да предотвратят загуба на памет, свързана с възрастта, и дали чесънът може да се използва за лечение на състояния като Паркинсонова болест и Алцхаймер.

Учените се надяват, че този пробив може да помогне в борбата срещу неизлечима кистична фиброза и хронични рани при диабетици, както и в борбата срещу MRSA и общата вътреболнична инфекция на "Псевдомонас аеругиноза".

Резултатите бяха представени по време на среща по експериментална биология на годишната среща на Американското физиологично общество през 2019 г. в Орландо./zdrave.to

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Три основни симптома на рак на червата, които често игнорираме
2019-05-27 04:00
427 0
Диарията или запекът понякога могат да се появят при абсолютно здрави хора, но ако са станали редовни спътници, определено трябва да се тествате Преди няколко…

Учените са открили метод за подобряване на паметта при възрастните хора
2019-05-25 04:00
314 0
Един от основните проблеми на възрастните хора е отслабването на паметта. Възможно ли е да се възстанови и какво трябва да се направи за да…

СЗО обяви трите най-полезни диети
2019-05-24 04:00
495 0
Учени от Световната здравна организация посочиха кои са най-добрите диети.  Специалистите са направили подробен анализ на 41 здравословни хранителни режима, след което са изготвили списък. Диетите се оценявали по…

ТОП 5 на естествените енергийни бомби за тялото
2019-05-23 04:00
569 0
На всеки се е случвало да изпита внезапен глад. Най-лесният начин да го задоволим е да доставим енергия на тялото. Но нека да бъде нещо

актуален брой на вестник Конкурент