България

Станишев: Националният съвет показа, че чува гласа на партията, това не е бламиране на лидера

  15.04.2019 10:48             
Станишев: Националният съвет показа, че чува гласа на партията, това не е бламиране на лидера

"Националният съвет показа, че чува гласа на партията. Резултатите от пленума не са бламиране на лидера. Когато нещо се прави на инат, се получава отпор."

Това заяви пред Нова телевизия президентът на ПЕС Сергей Станишев ден след инфарктното близо 10-часово заседание, след което червеният пленум пренареди предложената от соцлидерката Корнелия Нинова листа за евровота.

За месец и половина бяха около 2000 събрания на основни организации и близо 300 конференции, след които партията се произнесе. Гласът на хората имаше значение, а Националният съвет показа, че БСП е най-демократичната партия, обясни Станишев. Обясни, че преди пленума е казал, че листата на Нинова е подарък на ГЕРБ, защото е знаел какво ще направи ГЕРБ. Ето, Борисов веднага каза, че БСП е антиевропейска партия и щеше да използва това през цялата кампания, допълни той.

Можехме да спестим това напрежение около подредбата на листата. За евролиста никога не е имало такова напрежение - водеха се разговори, имаше диалог, коментира президентът на ПЕС.

"Участвам в кампанията не с амбицията на всяка цена да стана евродепутат. Постигнал съм в живота си изключително много. За мен е важно партията ясно да заяви своята социалистическа и европейска ориентация и обвързаността ни с нашето политическо семейство. Защото искаме по-добра Европа, а има много рискове", коментира Станишев. Обясни, че е въпрос на национален интерес Европа да не е на скорости. Европа на нациите е силните да мачкат слабите и целта на ПЕС е да промени това, допълни президентът й. Обясни, че ако не бил в листата, това щяло да затрудни работата му, защото предстоят много важни разговори след изборите. Към момента на изборите левицата може да се окаже с най-много премиери, но ни трябва и силна парламентарна група, каза Станишев.

По повод подкрепата, която Елена Йончева изказа публично за него, Станишев коментира: Елена е спонтанен, искрен и честен човек, когато казва нещо, тя го мисли. И съм й благодарен за подкрепата. Описа я като силен водач, който е отворен към гражданското общество.

Политиците трябва да бъдат усмирени. Хората не ги интересуват проблемите на една партия, а какво можем и ще направим за тях. Тази листа трябва да работи като екип, за да спечелим доверието на хората, каза още Станишев. Трябва да се съберем и да правим кампания.

По повод декларацията на Нинова след края на пленума, че вече не тя, а Националният съвет носи отговорност за резултатите на БСП от евроизборите, Станишев коментира: "Несериозно е. Политиката не е въпрос на налагане на собствена воля, а на намиране на решения, които са обединяващи." Имаше много емоции, но всяко едно ръководство и всеки един лидер иска или не - носи отговорност и не може да се скрие, допълни той. И предупреди, че ако някой гледа на тази кампания като начин да си намери индулгенция, това няма да сработи. Защото другата страна може да каже - ние искахме партиен водач, ти ни наложи непартиен, всеки винаги може да намери извинение.

Всеки трябва да се смири и да работи, политиката не е игра на самолюбие, на инат, на егоизъм. Да, НС коригира лидера, и мен са ме коригирали, допълни Станишев. И обясни, че всеки допуска своите грешки и се надявал всеки да се поучи от тях. И отказа да коментира дали Нинова би била успешен премиер с обяснението, че този въпрос не е актуален в момента.

Дали ще бъда в Европарламента ще решат хората, най-важното е, че пленумът показа, че БСП е мислеща партия, като влезе в ролята на коректив на ръководството, каза още Станишев. Той благодари на съпартийците си - и от структурите, и от НС, за подкрепата и обеща да не го забрави и да не ги предаде.

Президентът на ПЕС призова шефът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, който влезе на 4-о място в червената евролиста, да покаже повече ангажираност към БСП като партия, за да го приемат хората като част от нея.

В листата има силно гражданско присъствие, но и солидно партийно. Защото евроизборите са състезание на твърдите ядра на партията, допълни Станишев.

Имам притеснението, че ако кампанията затъне в скандали и замерване с компромати, изобщо няма да има дискусия за политики и това може да доведе до отвращение. Трябва да се акцентира за това какво се случва в Европа - това има значение за всеки българин, категоричен бе той.

24часа