България

Купуват 8 кувьоза с пари от събрани над 50 тона капачки

  15.04.2019 10:27             
Купуват 8 кувьоза с пари от събрани над 50 тона капачки

Доброволци събраха пари за осем кувьоза среден или шест висок клас от пластмасови капачки по време на традиционната инициатива, която се проведе в събота във Варна, Пловдив и София. Общото количество материал е над 50 тона, установи проверка на „Монитор“.

Между 20 и 40 стотинки е изкупната цена на един килограм капачки. Кувьоз от двата класа струват съответно 18 000 и 25 000 лева. Един килограм капачки заемат обем от около 5 литра, като всяка тежи около 1 грам, а изкупната й цена е 0,0003 лева. Това означава, че в една 5 литрова туба от минерална вода се събират около 1000 капачки. За един кувьоз от 18 000 лева е необходимо да бъдат събрани и предадени 60 000 000 капачки.

 Най-мащабна бе акцията във Варна, където стотици се стекоха още от рано сутринта в събота да дадат своя принос. Благодарение на инициативата хиляди доброволци са предали досега над 48 тона пластмасови капачки. Средствата са достатъчни за закупуването на животоспасяваща техника за Специализираната болница по акушерство и гинекология „Проф. Д-р Димитър Стаматов“ и прецизен неонатален веноскоп за Многопрофилната болница „Св. Анна“.

Организатор на кампанията пред катедралния храм „Успение Богородично“ бе сдружение „Аз Вярвам и помагам“, осъществена със съдействието на община Варна. В голямото предаване на капачки се включват над 25 000 души от цяла Североизточна България, обявиха от „Аз вярвам и помагам“. Събраният от тях материал пристигна с два тира. Въпреки дъжда стотици граждани събраха близо 20 тона капачки. От началото на благотворителната инициатива, която стартира през 2016 г., са събрани над 69 тона, което прави 45 000 броя капачки, предадени от над 500 000 човека. По време на първата мащабна акция през септември миналата година те бяха 21 тона. С парите от тяхното рециклиране бяха направени пет дарения в помощ на новородените в АГ-болницата СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ и МБАЛ „Света Анна“. Акцията продължи до 16 часа и е по-мащабна от последното подобно събитие.

 Близо 20 тона събраха в столицата, където акцията се проведе до стадион „Васил Левски“ в събота от 9 до 15 часа.

„Повече от 10 000 души минаха през стадиона, някои оставиха и пари. Събрани са към 25 тона капачки, ще стигнат за закупуването на четири кувьоза, като все още не е решено за кои родилни домове ще бъдат“, каза една от организаторките Мартина Йорданова. След последното масово събиране на капачки през септември са закупени кувьози за три общински болници - в Кнежа, Троян и Нова Загора, каза за БНР Йорданова. „Всяко трето дете, което е било в кувьоз, получава увреждане на очите. Затова е важно апаратурата да е от добър клас,“ посочи тя. Определените за дарението лечебни заведения ще бъдат съобщени допълнително.

Капачки бяха събрани и в Пловдив. До късно след обяд акция имаше и в Благоевград.

монитор