Събития

Лошото време не спря най-дългото хоро във Враца СНИМКИ

  15.04.2019 08:08             
Лошото време не спря най-дългото хоро във Враца СНИМКИ

Проливният дъжд, който се изля над Враца от сутринта в събота не попречи на намерението на народния изпълнител Илия Луков и съпровождащите го ансамбли и певчески групи да извият най-дължгото хоро и в града под Околчица. Въпреки неблагоприятните метеорологични условия, българският дух все пак завладя залата на Драматично-кукления театър в град Враца. Сцената се разтресе под краката на танцова школа „Нанков“, танцов клуб „Калушари“ с ръководители Георги Евденов и Ива Ценова, танцов клуб „Хорце, винце и още нещо“ и „Средношколски танцов ансамбъл“ от Мездра с художествен ръководител Мирослав Аспарухов. Публиката бе завладяна от българската традиция, която струеше от песните на певческите групи „Искра“ - с. Синьо бърдо и „Балканска китка“ към читалище „Пробуда 1926“ - с. Згориград. Върхът на емоциите бе достигнат, когато обичаният народен певец Илия Луков, съпроводен от прекрасните изпълнения на танцова формация „Мездра“, изпя няколко революционни и патриотични песни в прослава на непокорния и жилав български дух.

Сетне на сцената се качи българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки, с чиято подкрепа се провежда тази инициатива. И в думите на евродепутата имаше много българска сила, плам и воля. Особено когато, след като награди участниците в концерта, той се обърна към публиката и попита емоционално: „Ето, вижте тези млади хора! Харесват ли ви? Докато ги има тях и хора като Илия Луков, България никога няма да умре!“, предрече Джамбазки.

На финала някак съвсем естествено се развихри традиционното най-дълго българско хоро, на което се уловиха десетки малки и големи граждани и гости на Враца.