Здраве

Хапчето, което удължава живота с 30 години, излиза на пазара през 2021 г.

  13.04.2019 18:33             
Хапчето, което удължава живота с 30 години, излиза на пазара през 2021 г.

Учените смятат, че само по себе си стареенето е отговорно за множество заболявания като болестта на Алцхаймер, Паркинсон, артрит, рак, сърдечни заболявания и диабет. И мислят, че са намерили начин да го „изключат“.

Учените от клиниката "Майо", които първи започнаха експерименти с възпиращите старостта лекарства, вече са провели шест изпитания при хора и планират да започнат още шест. Ако успеят, смятат, че лекарствата, които забавят стареенето, могат да бъдат готови до две години.

Антистареещите лекарства, или сенолитици, както ги кръстиха в клиниката "Майо", в момента се изпробват при хора и за разлика от предишни тестове, които са фокусирани върху едно единствено заболяване, тези лекарства действат като антибиотик с широк спектър на действие, предотвратявайки или облекчавайки повечето свързани с възрастта заболявания и слабост.

При мишките лекарствата удължават живота им с 36%, което е еквивалентно на около 30 години при хората и по същество животните остават в добро здраве.

Със своeто наедряло тяло, уморени очи и загуба на козина, едната от двете мишки в безпрецедентен експеримент лесно може да мине за баща на веселия и жизнен екземпляр, който е непосредствено до него на кадри, публикувани от Яху Нюз. 

Но те всъщност са на една и съща възраст, резултат от изключителни по своя характер опити с медикаменти, които забавят или дори обръщат процеса на стареене.

Клиничният гериатрик д-р Джеймс Къркланд, директор на Центъра за стареене в клиниката „Майо“ казва:

„Повечето хора не искат да живеят до 130 и да се чувстват като на 130, но нямат нищо против да живеят до 90 или 100 години и да се чувстват на 60. А сега това вече е постигнато при животни“.

„Стареенето е най-високият рисков фактор за повечето хронични заболявания. И ако получите едно заболяване, дължащо се на възрастта, има голям шанс да получите още няколко. Преди около 10 години започнахме да проучваме идеята, че застаряването на населението може да бъде причина за всички тези заболявания и не само да е рисков фактор, но и да е причинна. Ето защо,атакувайки фундаменталните процеси на стареене, може да бъде възможно да се забавят, предотвратят или облекчат тези хронични състояния като група, а не да се отстраняват едно по едно./zdrave.to