Събития

След въпрос на Богданов: Болницата във Враца получава с 900 бона повече

  12.04.2019 16:01             
След въпрос на Богданов: Болницата във Враца получава с 900 бона повече

През тази година болницата във Враца ще получи по линия на договора с НЗОК близо 900 000 лв. повече в сравнение с 2018 г., а увеличението на субсидията от министерството на здравеопазването по реда на Наредба 3 е 141 000 лв. Сумарно средствата, с които болницата във Враца ще извършва дейност през 2019 г. са увеличени с 1 039 400 лв. спрямо 2018 г. - това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол в отговор на депутата от „Обединени патриоти“ Красимир Богданов относно действията на МЗ за спасяването на МБАЛ “Христо Ботев” - Враца и възможностите за оказване на регламентирана държавна помощ на лечебното заведение.

Министърът припомни, че отделно държавата и общината отпускат допълнително средства за капиталови разходи. „В рамките на предвидените капиталови разходи по бюджета на здравното министерство за 2019 г. за болницата във Враца са предвидени средства в размер на 529 500 лв., разпределени както следва: ремонт на помещение за ангиограф – 59 500 лв., за хемодиализни апарати и кресла – 150 000 лв., ремонт и реконструкция на АГ отделението – 280 000 лв., за закупуване на задължително минимално оборудване на съдебно-медицинското отделение – 40 000 лв.“, уточни министър Ананиев.

„С отпуснатите допълнително 50 млн. лева се предвижда увеличение на субсидиите за дейностите, които извършват лечебните заведения, за да са в състояние на осигурят равностоен достъп до медицинска помощ. С наредба на министъра на здравеопазването ще се определят условията и реда за финансово управление на лечебните заведения, с което се цели подобряване на финансовата дисциплина в лечебните заведения за болнична помощ.

Ще бъде финализирана и работата по методиката по разпределението на разходите за персонал. По този начин ще се повиши ефективността по разходване на средствата, а от друга страна ще бъде осигурена възможност за повишаване на работните заплати на медицинския персонал“, каза още министърът.