Konkurent
Инекс

Здраве

Назоваха основните симптоми на рак на гърлото

2019-04-12 04:00 3969 0

Назоваха основните симптоми на рак на гърлото

Ракът на гърлото се причинява не само от пушенето. Този злокачествен тумор, който се появява в областта на фаринкса или ларинкса, може да бъде свързан с прекомерно излагане на слънце или човешки папиломен вирус (HPV).

Този вид рак засяга предимно хора на възраст над 50 години. С увеличаване на продължителността на живота, рискът от рак на гърлото също се увеличава. По-често това заболяване се среща при мъжете.

Важно е да се познават неговите ранни симптоми и да се има предвид, че това, което ни се струва „просто” херпес, рани, възпалено гърло, може да бъде един от признаците на опасната болест.

Много хора смятат, че ракът на гърлото възниква само при пушачи, но това не е така. Непушачите също могат да се разболеят.

Познаването на ранните симптоми, ще ви помогне за откриване на заболяването в неговия ранен стадий.

В повечето случаи, ракът на гърлото или ларинкса се развива под формата на карцином.

Хората със слаба имунна система, свикнали с инфекции на устната кухина, рани в устата и кървене на венците, често възприемат симптомите на рак на гърлото, ларинкса като обичайните им "рани".

Основни симптоми на рак на гърлото:

Промени в устната кухина

В ранния стадий на рак на гърлото в устната кухина се появяват малки язви, които не заздравяват. В областта на езика, на венците и дори на устните се появяват червеникави или бели петна.

Всички необичайни промени в устната кухина, които не изчезват след няколко дни, трябва да се обсъдят с вашия лекар.

Болката, която става по-силна във времето

Като правило може да бъде болезнена при дъвчене и преглъщане. 

Болка в ушите

Чувство за бучка в гърлото

Ако е трудно да преглътнете, имате усещане за парене в сливиците, а при кашляне понякога плюете кръв , тези симптоми не трябва да се пренебрегват.

Често тези симптоми не са свързани със сериозно заболяване, а туморът може да бъде доброкачествен.

Но във всеки случай е важно да се установи диагнозата възможно най-скоро, така че трябва да приемете тези симптоми сериозно.

Загуба на тегло, за която няма конкретна причина

Ракът обикновено причинява загуба на тегло. При рак на гърлото пациентите често престават да чувстват глад и често не могат да дъвчат правилно.

В допълнение, имунната защита на тялото е силно отслабена, поради което и човек губи тегло./zdrave.to

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
7 причини за металния вкус в устата
2019-08-25 04:00
202 0
Няма човек, който да не е усещал вкуса на стотинки в устата си. Това състояние колкото е често срещано, толкова може и да е индикация…

Алкохолът е полезен за мозъка, ето кога
2019-08-24 04:00
319 0
В това изследване ние показахме, за първи път в света, че ниски дози алкохол имат потенциала да са полезни за мозъчното здраве Ново изследване откри,…

Какво се случва с тялото, ако спим по 8 часа всеки ден
2019-08-23 04:00
408 0
Проучване показва, че редовното спане в продължение на 8 часа всъщност не е лукс, а съществена част от здравословните ни навици. Липсата на часове за…

Чесън под възглавницата - решение на много проблеми
2019-08-22 04:00
688 0
Само една скилидка чесън, която да сложите под възглавница през нощта, може да реши много здравословни проблеми. От древни времена предците ни са използвали този метод и…

актуален брой на вестник Конкурент