Konkurent
Инекс

Здраве

Назоваха основните симптоми на рак на гърлото

2019-04-12 04:00 5682 0

Назоваха основните симптоми на рак на гърлото

Ракът на гърлото се причинява не само от пушенето. Този злокачествен тумор, който се появява в областта на фаринкса или ларинкса, може да бъде свързан с прекомерно излагане на слънце или човешки папиломен вирус (HPV).

Този вид рак засяга предимно хора на възраст над 50 години. С увеличаване на продължителността на живота, рискът от рак на гърлото също се увеличава. По-често това заболяване се среща при мъжете.

Важно е да се познават неговите ранни симптоми и да се има предвид, че това, което ни се струва „просто” херпес, рани, възпалено гърло, може да бъде един от признаците на опасната болест.

Много хора смятат, че ракът на гърлото възниква само при пушачи, но това не е така. Непушачите също могат да се разболеят.

Познаването на ранните симптоми, ще ви помогне за откриване на заболяването в неговия ранен стадий.

В повечето случаи, ракът на гърлото или ларинкса се развива под формата на карцином.

Хората със слаба имунна система, свикнали с инфекции на устната кухина, рани в устата и кървене на венците, често възприемат симптомите на рак на гърлото, ларинкса като обичайните им "рани".

Основни симптоми на рак на гърлото:

Промени в устната кухина

В ранния стадий на рак на гърлото в устната кухина се появяват малки язви, които не заздравяват. В областта на езика, на венците и дори на устните се появяват червеникави или бели петна.

Всички необичайни промени в устната кухина, които не изчезват след няколко дни, трябва да се обсъдят с вашия лекар.

Болката, която става по-силна във времето

Като правило може да бъде болезнена при дъвчене и преглъщане. 

Болка в ушите

Чувство за бучка в гърлото

Ако е трудно да преглътнете, имате усещане за парене в сливиците, а при кашляне понякога плюете кръв , тези симптоми не трябва да се пренебрегват.

Често тези симптоми не са свързани със сериозно заболяване, а туморът може да бъде доброкачествен.

Но във всеки случай е важно да се установи диагнозата възможно най-скоро, така че трябва да приемете тези симптоми сериозно.

Загуба на тегло, за която няма конкретна причина

Ракът обикновено причинява загуба на тегло. При рак на гърлото пациентите често престават да чувстват глад и често не могат да дъвчат правилно.

В допълнение, имунната защита на тялото е силно отслабена, поради което и човек губи тегло./zdrave.to

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Упражнения за различните видове дупета
2019-11-13 04:00
158 0
Красивото и стегнато дупе е едно от най-силните оръжия за съблазняване. Повечето от нас не го намират за идеално, а за прекалено голямо, недостатъчно стегнато,…

Млад кардиолог спаси петима за денонощие
2019-11-10 04:00
615 0
Младият инвазивен кардиолог д-р Владимир Иванов извърши за около 24 часа по спешност коронарна интервенция на общо 5 пациента с остър миокарден инфаркт. Коронарната ангиопластика…

6 малки промени в менюто смъкват излишните килограми
2019-11-07 04:00
1024 0
Здравословният начин на живот започна да набира все повече популярност. Всеки иска да бъде здрав и да изглежда добре. И докато си мислите, че знаете…

Наградиха шестима лекари във Враца
2019-11-05 04:00
4912 0
Районната колегия на Българския лекарски съюз награди шестима медици в чест на професионалния празник - 19 октомври. Церемонията се проведе в петък в ресторант "Винарна".…

актуален брой на вестник Конкурент