Konkurent
ТДМ

Здраве

Храните, които облекчават пролетните алергии

2019-04-10 04:00 807 0

Храните, които облекчават пролетните алергии

С настъпване на пролетта алергиите зачестяват. Те възникват, когато имунната ни система реагира остро на контакт с определени субстанции от заобикалящата ни среда.

Съществуват множеството алергии - към храни, към лекарства, към фактори от околната среда.

„Сезонната алергия е генетично заболяване на имунната система. Преди да помислите за лекарства е особено важно да посрещнете сезона на алергиите със здравословна диета.” Това казва Майк Трингейл, вицепрезидент на американската Фондация за борба с астмата и алергиите, цитиран от сп. Time.

Ако алергенът попадне в носната лигавица или бронхите, той причинява алергична хрема или бронхиална астма, а когато направи контакт с кожата, се получават дерматити, обриви, екземи.

Ето кои са храните, които облекчават пролетните алергии:

Ядки

Те са добър избор заради високото съдържание на магнезий и витамин Е. Магнезият облекчава пристъпите на астма, като разтваря бронхите и отпуска дихателните мускули, а витамин Е повишава имунитета и защитава организма от свободните радикали, причиняващи възпаления и увреждане на тъканите.

Ябълки

Изследвания показват, че хората, които редовно консумират ябълки, са подложени на по-малък риск от алергии и астма. Те са богати на кварцитин – флавоноид с противовъзпалителни свойства. Количеството му е най-голямо в кората им. В нея е високо и съдържанието на полифеноли – още един тип антиоксиданти.

Риба

Мастните киселини Омега-3, съдържащи се в морските храни, имат естествено противовъзпалително действие и повишават имунната защита. Според д-р Уилям Сиърс, автор на книгата „Ефектът Омега-3”, най-доброто лекарство за сезонните алергии е редовната консумация на риба.

Червено грозде

Кожата му е богата на антиоксиданти и ресвератрол – съставка с противовъзпалително действие. Лозовите листа също имат свойството да облекчават възпаленията.

Домати

Те съдържат голямо количество витамин С, повишават имунитета и облекчават отоците. Съдържат антиоксиданта ликопен. Учени от университета в Тел Авив са установили, че 30 милиграма от него на ден повишава с 45% защитата на организма срещу астматични пристъпи.

Патладжаните, краставиците и грахът също са сред препоръчваните зеленчуци. Богати на антиоксиданти са горските плодове, бобовите растения и картофите.

Източник: dariknews.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Три основни симптома на рак на червата, които често игнорираме
2019-05-27 04:00
440 0
Диарията или запекът понякога могат да се появят при абсолютно здрави хора, но ако са станали редовни спътници, определено трябва да се тествате Преди няколко…

Учените са открили метод за подобряване на паметта при възрастните хора
2019-05-25 04:00
314 0
Един от основните проблеми на възрастните хора е отслабването на паметта. Възможно ли е да се възстанови и какво трябва да се направи за да…

СЗО обяви трите най-полезни диети
2019-05-24 04:00
495 0
Учени от Световната здравна организация посочиха кои са най-добрите диети.  Специалистите са направили подробен анализ на 41 здравословни хранителни режима, след което са изготвили списък. Диетите се оценявали по…

ТОП 5 на естествените енергийни бомби за тялото
2019-05-23 04:00
569 0
На всеки се е случвало да изпита внезапен глад. Най-лесният начин да го задоволим е да доставим енергия на тялото. Но нека да бъде нещо

актуален брой на вестник Конкурент