Събития

СУ „Христо Ботев“ участва в работна среща в Италия

  25.03.2019 16:20             
СУ „Христо Ботев“ участва в работна среща в Италия

Във връзка с изпълнение на дейности по проект   „Бежанци и мигранти търсят своето бъдеще в обединена Европа  (минало-настояще-бъдеще)“, програма „Еразъм+“, представители на средно училище „Христо Ботев“ взеха участие в работна среща в гр. Катания, Италия.

Страната домакин е представена от училище I.I.S. Concetto Marchesi Liceo classico e scientifico, Istituto tecnico ad  indirizzo chimico в Катания.

Директорът на училището г-жа Лучия Мария Сиуто представи  институцията, която ръководи като акценти в нейното представяне бяха разликите в образователната система на Италия и страните участници в проекта и видовете профили, които предлагат.

В гимназия „Concetto Marchesi“ има учителски екип, който работи изключително и само във връзка с  включването на деца със специални образователни потребности в редовните учебни часове. Във връзка с тази тяхна дейност се запознахме с ученик с такива потребности, който благодарение на екипа вече е част от редовните учебни часове. Неговите съученици споделиха мисли и емоции за първата си среща с него и последвалото развитие на неговата адаптация в класа.

Тъй като проекта е свързан с по-доброто разбиране на проблемите пред, които се изправят мигрантите и Сицилия е едно от приемащите първи пристанища в Европа в съответствие с целите на проекта посетихме приемната  общност „Casa Nazareth“ във Виагранде, Катания. Тази среща е свързана с насърчаване на културното многообразие и осведоменост, повишаване на разбирането и толерантността за хората от различни етнически или религиозни групи, така че учениците, които са или от семейства на бежанци  или имигранти, по-лесно  да се интегрират  в образователната общност. 

Във връзка с разбирането на историческите и съвременни причини за миграцията като безработица, политическа ситуация (война, промяна на границите, преследване на политически опоненти, силни религиозни убеждения), икономическата криза и необходимостта от по-добро образование в  днешния ден пред нас беше представено изследване свързано с новото предизвикателство – „Да живееш на юг“. Доктор  Елиана Емма - социолог и социален работник в асоциация "Метакомета" ни запозна с новото географско, политическо, икономическо  деление на света и влиянието на това деление на движението на хората.

Семинар на тема „Преподаване на два майчин езика " с водещ лектор проф. Теа Ла Пера - CPIA CT1 – Регионален  образователен център за възрастни – ни представи начините и трудностите при интеграцията  на чуждестранните ученици в италианската образователна система. Особено внимание беше обърнато на приобщаването на новопристигнали деца, деца имигранти и тийнейджъри второ поколение мигранти.

Като част от изпълнението  на цели  на проекта свързани с осъзнаване , че миграцията е неизбежен процес, който би могъл да донесе някои ползи за общностите и,  че миграцията е непрекъснат процес в целия свят както и с насърчаването на  младите хора да разработват методи за гладка интеграция на мигрантите и бежанците в местната общност, което ще е от полза за всички мигранти/бежанци, както и за обществото като цяло, със съдействието на нашите домакини посетихме  приемна къща за непридружени непълнолетни мигранти "IL NODO".