Здраве

Дефицитът на витамин D носи риск от отключване на шизофрения

  25.03.2019 14:58             
Дефицитът на витамин D носи риск от отключване на шизофрения

Нови изследвания установяват, че дефицитът на витамин D засяга един вид мозъчно “скеле”, което поддържа невроните. Тази находка може да доведе до нови терапии за неврологичните симптоми на психични заболявания като шизофрения.

Витамин D, който хората понякога наричат “слънчевия витамин”, е необходим за поддържане на здрави кости. Той също така благоприятства доброто състояние на имунната и сърдечносъдовата система, както и ендокринната функция, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Изследванията показват, че недостатъчният витамин D в организма може да компрометира имунната система, да повиши риска от хипертония и да повлияе отрицателно върху секрецията на инсулин при хора с диабет тип 2. Новите изследвания се фокусират върху потенциалната връзка между този витамин и здравето на мозъка. Например неотдавнашно проучване съобщава за потвърждение на идеята, че може да има връзка между дефицита на витамин D и по-високия риск от развитие на шизофрения.   

Други проучвания показват, че лишаването на гризачи на средна възраст от витамин D ги е довело до развитие на мозъчно увреждане и по-лошо представяне на когнитивните тестове. Изследователите също така са установили, че хората, които получават внезапен сърдечен арест, са по-малко склонни да възстановят мозъчната си функция, ако имат ниски нива на витамин D. Доц. д-р Томас Бърн от Института за проучване на човешкия мозък към Университета в Куинсланд в Сейнт Лусия, Австралия, ръководи новото изследване.

Намаляване на мозъчното “скеле“ 

Д-р Бърн обяснява мотивацията за изследването, казвайки: “Над един милиард души по света са засегнати от недостига на витамин D и има установена връзка между неговия дефицит и нарушената когнитивна функция. Връзката между тях не е добре разбрана, така че остава неясно защо дефицитът причинява проблеми“.  

За да се определи основният механизъм, д-р Бърн и колегите му лишили здрави възрастни мишки от витамин D в продължение на 20 седмици, след което те използвали тестове, за да ги сравнят с група от контролни мишки. Сканирането на мозъците на гризачите показало намаляване на така наречените периневронални мрежи в хипокампуса - мозъчната област, която е ключова за формирането на паметта.

Периневроновите мрежи действат като “скеле“ в мозъка. “Тези мрежи образуват силна, поддържаща система около някои неврони и по този начин стабилизират контактите, които тези клетки правят с други неврони”, обяснява д-р Бърн.

Въпреки че изследването не е установило този механизъм, учените смятат, че недостигът на витамин D прави периневроновите мрежи по-уязвими към разрушаващото действие на ензимите. Те губят подкрепящите се периневронални мрежи, имат проблеми с поддържането на връзки и това в крайна сметка води до загуба на когнитивната функция.

Авторът - д-р Бърн, също така добавя, че: “Нарушената мозъчна функция в хипокампуса може да допринесе за някои от симптомите на шизофренията като загуба на памет и когнитивни нарушения”.

Изследователят се надява на терапевтични резултати при болни хора след констатациите на неговия екип.