Събития

Носят чипровски стан в народното събрание

  25.03.2019 13:38             
Носят чипровски стан в народното събрание

Изложба на Чипровски килими и пана ще бъде организирана в сградата на Народното събрание. За това се договориха кметът на Чипровци Пламен Петков и депутатите на ГЕРБ Дилян Димитров и Ирена Димова. Двамата народни представители с губернатора Росен Белчев и заместника му Нина Петкова бяха в балканското градче, за да видят на място как работи създадената с европейски пари социална работилница. Тя отвори врати по проект „Възраждане на занаятите в Северозапада”. Там 21 човека усвояват занаят и произвеждат. За труда си те получават минимални заплати. Жените тъкат, а мъжете бродират. Работилницата се помещава в основното училище „Петър Парчевич” и е  организирана с безвъзмездна помощ в размер на 314 000 лева, предоставени от социалното министерство чрез европейската програма „Развитие на човешките ресурси”.

Целта на проекта е да се възродят характерните за района традиционни занаяти. Хората са наети през октомври за една година.

 „Длъжни сме да популяризираме работата на предприятието, защото целта на този проект е той да бъде устойчив, т.е. след изтичането на 12-те месеца, в които има гарантирана заплата за работниците, работилницата да започне да се издържа сама и там да останат на постоянна работа минимум 11 души най-добрите.”, обясни кметът Петков.

Четете повече във в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада.