Събития

Днес празнуваме Благовец

  25.03.2019 10:20             
Днес празнуваме Благовец

Благовещение е празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат, и едно от най-големите тайнства в християнството.

 На този ден християните възпоменават радостното за всички събитие: ангел божи донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител.

 Според народните вярвания на този „благ ден по-леко и бързо зарастват всички рани", затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си.

 Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. По същата причина жените не докосват игли, куки или конци.

 Заедно с християнския празник Благовещение българите честват и фолклорния празник Благовец. За да посрещнат лятото на чисто, стопаните измитат дворовете и къщите срещу Благовец, а боклука винаги запалват, за да изгорят и болестите през годината. По Благовец жените садят тикви, за да станат бели и благи, а бубарите турят в пазвите си бубено семе и гледат времето в този ден да е хубаво, за да е на хаир и добитата коприна през годината. Отварят кошерите и пускат пчелите, за да съберат сладък мед.

 На този ден хората срещат щъркелите и лястовиците. Това е празник и за децата, които, щом видят птиче, весело подвикват към небето: „Щърко шарен, дългокрак, дай ми здраве с кукуряк!" А девойките, на които предстои женитба, щом съзрат лястовичка, бързат с ръченика си три възелчета да свържат, като изричат с надежда: „Лястовичке, посестримке, какъвто ма вземе, такъв нишан да ми туриш!" Поставят забрадката на покрива на пещта - да престои там три дни и три нощи, - след което, като я вземат в ръце, гадаят: ако забележат кал по платното — дюлгерин ще да е женихът, хартийка ли намерят - даскал ще е...

Всички на този ден, преди да чуят кукувича песен, гледат да са нахранени, пари да имат в джобовете си и добро настроение на сърце, за да са сити, паралии и весели през годината.

Благовец се почита и от иманярите. Вярва се, че където има закопано имане, в късна доба срещу Благовец парите излъчват син пламък над земята. Затова иманярите от полунощ до първи петли обикалят могили, пресъхнали кладенци и запустели места с надеждата да съзрат пламъка, който ще ги дари с богатство.

В Община Мездра днес празнуват имен ден: Благовест - 16, Благовеста - 6, Благой - 16, Блага - 2.