България

Главният секретар на МВР: В ход са оперативни мероприятия за издирването на малкия Юлиян

  25.03.2019 09:33             
Главният секретар на МВР: В ход са оперативни мероприятия за издирването на малкия Юлиян

 Двегодишният Юлиян, или Онур както го наричат, изчезна миналата неделя, около 18 часа. Семейството на детето, което наброява още 13 деца, било в лозов масив край селото. Когато се прибрали, Юлиян играел до каруцата, но после изчезнал. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов коментира случая пред в. "Телеграф":

- Г-н Иванов, има ли новини за 2-годишния Юлиян, който сякаш потъна вдън земя?

- Още няма. Продължаваме работата по издирването му.

- Вдигнахте вертолет, дронове. Как в момента се издирва детето?

- Районът е щателно обходен няколко пъти. Беше използван и хеликоптер, и дрон, както отбелязахте. Колегите продължават да работят със свидетели, за да установим всички МПС-та и лица, които са пребивавали в района, където за последно е било забелязано детето. В ход са и оперативно издирвателни мероприятия, които за момента не мога да коментирам.

- Каква е версията за изчезването му?

- Няма основна версия, работим по няколко. На този етап няма доказателства, които категорично да отхвърлят всяка от тях.

- По данни на МВР в момента безследно изчезнали са 18 деца. Как се издирват те? Получаваме ли помощ от чужбина?

- Ако имаме данни, че е възможно някое от тях да е в чужбина, разбира се, че използваме информация от партньорските служби. Не спираме в нито един момент да ги търсим. Особено, когато става въпрос за деца - родителите, близките, ние като служители, а и цялото общество сме много чувствителни.

- Кой според вас е най-основният проблем при издирването на избягали от домове деца, или при отвличане от единия родител след развод?

- Проблемът при избягалите от домове деца е, че самите те не искат да бъдат намерени. Същият проблем се очертава и при отвличане от единия родител, тъй като не получаваме съдействие от роднините. Тези, които могат да ни подадат информация, не го правят. Това съществено затруднява работата ни.

  Blitz.bg