Събития

Кметът на Община Видин връчи плакет на НЧ „Светлина-1922“

  25.03.2019 08:34             
Кметът на Община Видин връчи плакет на НЧ „Светлина-1922“

Читалището в Дунавци проведе отчетно-изборно събрание, което се състоя в Пенсионерски клуб „Щастливецът“. Гости на събитието бяха кметът на Община Видин Огнян Ценков, заместник-кметът по хуманитарни дейности Венци Пасков и заместник-председателят на Общински съвет – Видин Красимир Асенов.

Огнян Ценков поздрави присъстващите с настъпващата пролет и се обърна към ръководството и членовете на читалищното настоятелство: „Благодарение на вашата самодейност, на ентусиазма и вдъхновението, с които работите, вие поддържате българските традиции и съхранявате националната идентичност. Гордейте се с всичко, което правите за развитието на вашето читалище, въпреки трудностите, с които се сблъсквате всеки ден“ – каза кметът. Той припомни, че в бюджета на Общината за 2019 г. са заложени 10 000 лв. за ремонт на покрива на НЧ „Светлина-1922“, за да се отстранят течовете. След това Ценков връчи грамота за постигнати високи успехи в развитието на читалищната дейност и почетен плакет на Община Видин на председателя Малин Младенов.  

Доклад за дейността на НЧ „Светлина-1922“ бе представен от председателя на читалището. Към културната институция функционират 3 състава - певческа група „Дунавски ритми“, театрално студио, клуб за зумба танци. През изминалата година формациите при читалището са имали общо 19 изяви. Певческата група получава отличие за първо място в XIII-ия фолклорен фестивал "Струма пее" - 2018 ”, с. Невестино и печели златен медал в категория „Песните на Кайчо Каменов“ на фолклорния събор „Бащино огнище с корени вековни“, с. Винарово. През месец октомври 2018 г. читалището, със съдействието на Община Видин, открива „мобилна библиотека“, която се намира в Културния клуб на кв. „Гурково“ в град Дунавци, чрез която предоставя художествена литература на жителите на квартала, както и възможност за преглед на периодичния печат.

Отчетно-изборното събрание приключи с избор на нови ръководни органи на читалището. Настоятелството е в състав от петима членове, като за председател бе избрана Цеца Чамова.