Събития

Избраха терен за още един завод край Враца - вижте къде ще е той

  24.03.2019 11:22             
Избраха терен за още един завод край Враца - вижте къде ще е той

Общинската управа на Враца предлага на "Теклас България" терен  от около 70 декара, на който инвеститорът да построи свой завод. Недвижимата собственост  се намира в ж.к. "Сениче", научи "Конкурент".

Имотът, който е оценен от двама независими експерти за 459 070 лева без ДДС, е бил одобрен от компанията. За да стартира строителството обаче е необходимо да се направят серия от важни процедури. Първата от тях е общинският съвет във Враца да разреши продажбатана недвижимостта, това личи от докладна записка, внесена от кмета Калин Каменов за сесията във вторник на 26 март.

В предложението на градоначалника е посочено, че в Община Враца е постъпило инвестиционно намерение вх.№2600-350/07.02.2019 г. от Морис Данон, представляващ „Теклас – България“ ЕАД, който желае да купи терена с площ 70 463 кв.м., ведно с построената в имота сграда /за водоснабдяване и канализация/. Имотът е частна общинска собственост, а намерението на инвеститора е "да изгради предприятие на територията на Враца за производство на каучукови, пластмасови и метални съединения /различни видове маркучи и тръби/ за горивни, охладителни и спирачни системи и антивибрационни части за автомобилната промишленост, за която дейност ще бъдат открити минимум 500 нови работни места". Дружеството е представило сертификат №А-152/14.03.2019 г. за инвестиция клас „А“, издадено от Българската агенция за инвестиции по реда на закона за насърчаване на инвестициите и желае да се възползва от предвидената в чл.15, ал.1, т.3 насърчителна мярка „Придобиване право на собственост или ограничени вещни права“. Позовавайки се на възможностите на закона, инвеститорът отправя искане за закупуване на гореописания имот без търг или конкурс. Продажбата може да се осъществи след решение на общински съвет, въз основа на получения сертификат за инвестиция и на пазарна оценка, изготвена от най-малко двама независими лицензирани оценители, като крайната пазарна цена не може да бъде по – ниска от средноаритметичната стойност на изготвените независими оценки", пише в докладната на Каменов, която е внесена в общинския съвет.

Ако решението стана факт, до няколко месеца във Враца може да започне работата по втори завод, след като на 8 април се очаква първата копка на предприятието на "МД Електроник" - немската компания има намерение да даде работа първоначално на 300 души с намерение да ги увеличи до 1 000.