Събития

Здравните медиатори от Монтана, Зайчар и Пирот споделиха опита си

  22.03.2019 15:02             
Здравните медиатори от Монтана, Зайчар и Пирот споделиха опита си

Здравните медиатори от Монтана участваха в работни срещи със свои сръбски колеги в Зайчар и Пирот. Срещите се проведоха на 20 и 21 март в рамките на финалната фаза на програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), подкрепена от Българо-Швейцарската програма за сътрудничество. Освен представителите на Националната мрежа на здравните медиатори (НМЗМ), която е сред партньорите по проекта на Община Монтана, в посещението бяха включени здравни специалисти, работещи с уязвимите общности на терен, представители на Звеното за управление на проекта, на Областна администрация и на общината.

Групата се срещна с представители на местната власт, активни неправителствени организации като Дружеството на ромите в Зайчар, и „Тернипе” в Пирот, здравни специалисти, доброволци от целевите общности. Обмен на идеи, представяне на добри практики, свързани с подобряване на достъпа на групи в неравностойно положение до здравеопазване, образователни и социални услуги бяха ключовите теми, които обсъдиха сръбските и български колеги.

Здравните медиатори от Монтана бяха избрани да споделят опита си заради добрите резултати, които са постигнали в работа си по Програма ЗОВ. Петър Цветанов – заместник-председател на НМЗМ, открои постиженията в сферата на здравната превенция, профилактиката и създаването на достъпни здравни услуги за общността. Той подчерта, че специално внимание се отделя на семейното планиране и майчиното и детско здравеопазване.

Програма ЗОВ приключва своята работа през 2019 година, но дейностите ще бъдат поддържани и надграждани по проект на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП), чийто експерти са консултанти по Програма ЗОВ, каза изпълнителният директор на асоциацията д-р Радосвета Стаменкова. Проектът е подкрепен от програмата „Мерк за майките”. Той ще се реализира до 2021 година в България, Сърбия и Румъния. Монтана, Зайчар и Пирот са част от проектните локации. От сръбска страна партньор на БАСП е Асоциацията за сексуално и репродуктивно здраве - Сърбия, чиито директор Ненад Босилчич подпомогна организирането на двустранните срещи.

Предвижда се през април сръбските колеги да върнат визитата и да посетят София и Монтана. Те ще се запознаят на място с работата на медиаторите в трите локации на проекта „Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“ – кварталите „Огоста” и „Кошарник” и с. Габровница, където се осъществяват здравно–просветни дейности и медицински прегледи в създадените по проекта Здравно-консултативни центрове. Това е предпоставка за началото на дългосрочно сътрудничество.