България

Вижте какво направи една българка в Германия

  22.03.2019 10:24             
Вижте какво направи една българка в Германия

С радост и гордост представяме на Вашето внимание успехите на млада българка в Германия, която успя да създаде вече работещ български дигитален чуждоезиков институт – Nürnberger Fremdspracheninstitut (Нюрнбергски чуждоезиков институт). В него работят с курсисти от 14 държави, предлагат дистанционно обучение на 10 езика, както и 4 програмни

Основател и президент на Нюрнбергския чуждоезиков институт е Василена Чернева, която е от Стара Загора, но от години живее и работи в Германия. Преди малко повече от година тя започва да работи по идеята „Да научим немски ЗАЕДНО!“. Идеята идва от часовете, прекарани в пътуване до близкия град за лекции в института, където се обучава. Тогава разбира, че иска да инвестира времето си в по-продуктивни неща. Започва да гледа лекциите си онлайн и разбира какво може да спести на хората това. Затова и решава да обучава в чужди езици дистанционно.

Пристигнала едва на 19 години сама в чуждата държава, Василена започва да учи и работи, за да пести средства за стартов капитал на бъдещия институт. Поетапно започва да се квалифицира, за да придобие правото да преподава немски език. Получава нужните документи, сформира екип и разработва маркетингова стратегия за развитие на фирмата си. В чуждоезиковия институт, който е със седалище в немския град Нюрнберг, всички уроци се провеждат онлайн. Курсистите могат да се включат от всяка точка на света, а учебникът, отново с автор Василена Чернева, им помага в овладяването на немската лексика и граматика. Курсовете са интензивни, в удобно за работещите хора време. За три месеца и половина интензивен курс се обхваща материал до ниво В2, 6000 думи, вербална комуникация с хора, владеещи немски като роден език, и се получава сертификат за завършен курс по немски език. Интересното в курса е, че освен научаването на чуждия език, българите преминават и процес на интеграция, в който се обхващат особеностите на немските закони, документите, които се попълват от всеки новодошъл тук и правата и задълженията им като жители на Германия.

Въпреки натовареното си ежедневие като президент на Института и работодател, преподавател в курсовете, и преводач на свободна практика, младата българка намира време да помага безвъзмездно на своите сънародници в чужбина. Помага в намирането на квартира, което в много от случаите е доста труден процес, в получаването на документи от немските институции, и най-важното - съдейства при намирането на работа. Давайки шанс на своите курсисти да напреднат в немския говор и правопис, Василена дава и нови възможности в намирането на работа в Германия, съответстваща на квалификацията на установилите се да живеят тук. Над 30% от хората по време или след края на курса сменят работата с нова, в която се изисква да знаят немски на сравнително добро ниво. Това носи лична удовлетвореност на Василена, че курсът и наученото в него е помогнало на хората да поставят нова фаза в своя живот и да се интегрират успешно на немския трудов пазар.

Освен това, младата българка участва и в доброволни инициативи в помощ на тежко болни деца. Последната  кампания, която Василена организира, цели да подпомогне лечението на тежкоболни деца в Нюрнберг, Бавария. В свободното си време Василена, заедно с други доброволци от организация, наречена "Клоуни в болницaтa" (KlinikClowns) посещават детски болници в Германия, забавляват и разсмиват децата. Тя планира част от приходите от Чуждоезиковия институт да бъдат дарени на немската организация.

Василена Чернева е само на 22 години, от Стара Загора, възпитаничка е на Гимназия с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан", завършила през 2015-та с пълен успех гимназията. В десети клас печели заедно с още 7 талантливи българи националния турнир, организиран от немското министерство на културата и от националната агенция за европейски проекти за ученици в Германия (PAD – Pädagogischer Austauschdienst: Nationale Agentur für EU-Programme im Schulbereich). В Германия ще завърши скоро специалността Wirtschaftsinformatik- комбинация между информатика и икономика. Класирана е в ТОП 20 студенти по информатика за 2015-та, 2016-та и 2017-та година от над 320 студенти. Владее 4 езика и работи като преводач за водещи компании. 

Автор: Ани Цекова

 

За повече информация може да посетите страницата на Nürnberger Fremdspracheninstitut във Фейсбук:  https://m.facebook.com/nbger.net/

При допълнителни въпроси може да се свържете с Василена Чернева на следния  е-mail: [email protected]


Може да я откриете в профила й във Фейсбук https://www.facebook.com/profile.php?id=100006403410331